Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.21 / dotaz č. 125504
Dobrý den ,
chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se pro účely dotace NZÚ v podoblasti C.3.7 stanoví Míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby, která musí být alespoň 70 % z celkového teoretického zisku systému.
Spotřebu domu máme za poslední 3 roky 4,8 MWh, 5,0 MWh a poslední vyúčtování 5,2 MWh.(do budoucna se bude spotřeba určitě spíše zvyšovat)
Navržená FVE má výkon 4500 Wp (orientace přesně k jihu), což zajistí určitě celkový využitelný zisk větší než 4 000 kWh/rok.
Na střechu by mně vešla i FVE o výkonu 4950 kWp, kterou bych radši. (Baterie je v obou případech navržena 7,1 kWh).
Otázkou je, jakým způsobem se určuje (počítá) těch 70% spotřeby v místě výroby?
Zda můžu v souvislosti s naší spotřebou realizovat FVE 4950 Wp, eventuálně alespoň 4500 Wp a dosáhnout na dotaci 155 000 ,- kč v programu NZÚ?

Děkuji za Vaši odpověď, přeji pěkný den.
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. Program Nová zelená úsporám ukládá v rámci podoblasti C.3.7 (podpora instalace fotovoltaických systémů propojených s distribuční soustavou) celou řadu požadavků. Jedním ze zmiňovaných požadavků je minimální míra využití vyrobené elektrické energie 70% pro krytí spotřeby v místě výroby. Dále je potřeba splnit požadavek na minimální absolutní míru využitelného tisku 4 000 kWh/rok. V metodickém pokynu NZÚ pro oblast C.3. V tomto metodickém pokynu je uvedeno, že určení spotřeby elektrické energie může vycházet z potřebné energie pro úpravu vnitřního prostředí domu (vytápění, nucené větrání, strojní chlazení), přípravu teplé vody, osvětlení a k provozu běžných domácích elektrických spotřebičů (vč. jejich stand-by režimu). Z tohoto je patrné, že do výpočtu vstupují všechny elektrické spotřebiče v domácnosti.

Průběh spotřeby a výroby elektrické energie musí vycházet z výpočtového (simulačního) softwaru pro hodnocení fotovoltaických systémů. Tento výpočet musí pracovat s přiměřeně dlouhým
časovým krokem (hodinovým nebo kratším), tak aby dokázal vyhodnotit nesoudobost spotřeby elektrické energie v řešeném objektu a proměnlivost výroby elektrické energie z FV systému
během dne. Výpočtový program musí umožnit zadání typického průběhu denní spotřeby elektrické energie v hodinovém, případně kratším rozlišení.

Pro stávající objekty budou jako základní podklad ke stanovení průběhu denní spotřeby elektrické energie použity údaje z ročních vyúčtování spotřeby elektrické energie v objektu. Na základě této celkové spotřeby a vybavení objektu různými typy spotřebičů budou stanoveny předpokládané denní průběhy spotřeby v hodinovém, případně kratším rozlišení, sloužící jako vstup pro výpočet.

Možnost zhodnocení čerpání dotace 155 000 Kč bude vycházet ze zpracované spotřební a výrobní křivky a jejího vzájemného porovnání. Zpracování této analýzy je nad rámec této konzultace. Z uvedených hodnot lze předběžně usoudit, že by měl být splněn požadavek na minimální využití vyrobené energie v úrovni 70%. Z FVE elektrárny o výkonu 4,5 kWp lze očekávat výrobu kolem 4,5 MWh/rok. 70% u této hodnoty činí 3,15 MWh/rok. Vzhledem ke spotřebě elektrické energie ve Vašeho domě kolem 5,0 MWh/rok a instalace bateriového uložiště lze očekávat splnění tohoto požadavku. Je potřeba se ovšem ještě zaměřit na požadavek minimálního celkového využitelného zisku 4,0 MWh/rok. Splnění tohoto požadavku již může být s 4,5kWp fotovoltaickou elektrárnou problematické.

Poslední projekt pro dotační úroveň C.3.7, na kterém jsme pracovali, disponoval FVE elektrárnou o výkonu 5,4 kWp a bateriemi o kapacitě 9,0 kWh. Výsledné minimální parametry vždy ovšem záleží značně na odběrné křivce elektrické energie.

V případě dalších dotazů se na mě můžete obrátit.
S pozdravem
Ing. Ondřej Židek
zidek@gservis.cz