Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.21 / dotaz č. 125553
Dobrý den,
zvažuji instalaci FV panelů na RD na Vysočině za Novým Městem n.M.
Aktuální účel by byl pouze ohřev TUV (instalace nového boileru cca 200 l, se dvěma vstupy - FV a podpůrně plynový kondenzační kotel na případný dohřev), do budoucna nevylučuji možné využití částečně i pro lokální spotřebu (ovšem bez baterií), zvažuji celkem 8 panelů o výkonu cca kolem 2 kWp.
S ohledem na orientaci domu a jeho půdorys (do „L“), optimální by bylo umístění poloviny panelů na JV a poloviny na JZ sedlovou střechu.
Každopádně chci panely doplnit regulátorem pro optimalizaci výkonu.
Jelikož od realizačních firem dostávám rozporuplné reakce na výše uvedený záměr, rád bych si v tom udělal jasno. Byla by možná krátká osobní konzultace tohoto záměru, tj. zejména zda panely na dvou místech s jedním vstupem do bojleru vůbec dávají smysl ?
Děkuji za reakci.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Není žádný důvod, proč by FVE nemohla být složena ze dvou částí s různou orientací panelů. Pochopitelně orientace na JV a JZ znamená menší energetický zisk než při orientaci na jih.
Důležité je správně navrhnout zapojení jednotlivých částí FVE, část na JV by měla být zapojena na jeden regulátor (MPP tracker), část na JZ na druhý. Je možné, že některému z vašich potenciálních dodavatelů to dělá problémy, protože „jejich“ MPP tracker neumožňuje zapojení vámi požadovaného počtu panelů.

Dále upozorňuji, že pokud chcete využívat FVE pouze pro ohřev vody, není nutné instalovat konvertor (na trhu jsou bojlery, které mají topnou vložku na stejnosměrný proud). Vyhnete se tak ztrátám v konvertoru a snížíte investici. Pokud ale v budoucnu chcete používat elektřinu z FVE i jinak, stojí za to zamyslet se, zda konvertor neinstalovat už nyní. Výhodou je, že MPP tracker je obvykle součástí konvertoru. Dále to, že můžete použít běžný bojler s topnou vložkou na střídavý proud. Nevýhodou je vyšší cena a ztráty při přeměně elektřiny z FVE na střídavý proud.

Máte-li zájem o on-line konzultaci formou videohovoru, domluvte si prosím termín na tel. 774 697901.
Přeji hodně úspěchů se stavbou FVE!

Karel Srdečný, EkoWATT