Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.21 / dotaz č. 125674
Mám v plánu vyměnit stávající plynový atmosférický kotel (sklep, 17 KW, zemní plyn, vložka spalinová hliník, průměr 130 mm, výška průduchu 9 m) za kotel kondenzační (sklep, zemní plyn, cca. 17 KW) se sáním vzduchu pro spalování z t.č. samostatného nepoužívaného průduchu komínu, který bude nově vyvložkován pro zamezení vniknutí nečistot z průduchu do vzduchu pro spalování - plán nová vložka : - průměr 130 mm, výška vložky průduchu komínu 9 m, vzdálenost od sousedního spalinového průduchu na hlavě komínu 320 mm :
dotaz :
- je toto řešení možné ?
- vložka průduchu komínu pouze pro sání vzduchu pro kotel : jsou normou stanoveny její parametry (průměr, výška, materiál, montáž, vzdálenost minimální na hlavě komínu od sousedního spalinového průduchu pro zamezení sání spalin atd.) ?

děkuji za odpověď
Pro odvod spalin plynových kondenzačních kotlů Vámi definovaného výkonu se standardně používají trubky průměru 80 mm, případně 60 mm. Optimálním řešením je provedení koaxiální 80/125 mm. Materiál musí být odolný proti kondenzátu, tedy obecně zejména plast, alternativně nerez.

Průměr 130 mm by byl značně předimenzovaný a odvod spalin by tak nebyl optimální.

Vámi uváděná varianta s děleným odkouřením je možná, pravděpodobně ve variantě, kdy přívod vzduchu i odvod spalin bude průměru 80 mm, ale pokud je k dispozici stávající pevná Al vložka průměru 130 mm, je možno prostým vložením plastové vložky průměru 80 mm vytvořit vyhovující koaxiální systém přívodu vzduchu a odvodu spalin 80/130.

Pro vedení přívodního vzduchu nejsou požadovány speciální parametry. Je třeba použít voděvzdorný materiál. Ani vzdálenost od výfuku spalin, nebo jiného odkysličeného vzduchu není obecně dána. Platí, že sání vzduchu by mělo být min. cca 150 mm pod okolními výfuky spalin. Horizontální vzdálenost není definována.

Každá spalinové cesta – i od plynového kondenzačního kotle – podléhá zákonem dané povinnosti vystavení revize spalinové cesty včetně výpočtu dle ČSN 13 384. Je vhodné provést uvedený výpočet již v době návrhu.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk