Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.21 / dotaz č. 125742
Dobrý den,
chystáme se svépomocí rekonstruovat starší rodinný dům (základové pasy, bez podsklepení, 2 podlažní + půda, zastavěná plocha 11x10), rekonstrukci plánovanou do příštích cca 7 let chceme směřovat tak, aby byl dům co nejvíce zateplený, s budoucím zastoupením obnovitelných zdrojů (rekuperace, fotovoltaika na střeše). S ohledem na finance se letos chceme věnovat pouze skladbě podlah v přízemí, odpadům, novým rozvodům vody a elektřiny... Podlahy jsou nyní z poloviny plochy domu vybrány, odhaleny jsou základové pásy. V těch je vidět (zevnitř i zvenku domu) ve výšce cca 30 cm nad povrchem země zbytky izolace. Původní podlahy však izolovány nebyly. Izolovány jsou jen pásy. Podlahy jsou vybrány nyní cca 45cm.
Původní plán skladby podlahy je následující: původní zemina - geotextilka 200g/m2 - 40 cm pěnové sklo - geotextilka 500g/m2 - betonová deska 8cm s kari sítí - hydroizolace natavená tak, aby se pokud možno navázalo na izolaci v obvodovém a vnitřním zdivu - - igelitová vrstva - nopová deska s teplovodním vytápěním - vrstva anhydridu 3,5cm nad topením..
Dotazy máme dva - ráda bych nějak zajistila odvětrávání pasů - je možno použít v kombinaci iglu system (s ohledem na cenu např pouze v jedné řadě okolo pasů, propojený skrz pasy a v jednom místě vyvedený skrz budoucí stupačky a nepoužívaný komín ven? Jak to ovlivní skladbu podlahy? Ma nad iglu vubec smysl dál sypat sklo pro tepelnou izolaci? Jak s ohledem na použité iglu změnit výšku? Jak (resp čím) vysypat prostor ohraničený IGLU tvarovkami tak, aby se celá vstva srovnala do stejné výše a na ní pak mohlo přijít pěnové sklo?
Druhý dotaz spočívá v hydroizolaci položené na betonové desce - prodejci sypaného pěnového skla mě ujišťovali, že je sklo ve vrstvě 40 cm samo o sobě hydroizolační - tudíž není třeba tavit asfalt a napojovat - když je vysoce pravděpodobné, že se nepodaří ve všech místech 100% napojit...tento fakt se mi nezdá - ráda bych jej zkonzultovala s vámi,
poslední dotaz se týká samotných průrazů pro napojení IGLU systému mezi jednotlivými místnostmi - mám obavy, abychom nenarušili statiku domu... (zvažuji Iglu o vyšce max 10 cm)

Dobrý den,
ve vašem případě by bylo ideální oslovit projektanta a k projektu jej přizvat. Ideální je provést průzkum na místě a posoudit tak současný stav a nejlepší způsob sanace budovy. To se týká i posledního dotazu na prorazy a statiku, to takto na dálku nemohu posoudit.

CO se týká hydroizolace, tak je doporučuji provést tak jak popisujete a pokusit se ji co nejlépe napojit. Vrstva hutněného pěnoskla není hydroizolační, nicméně tvoří jakýsi propustný násyp, skrze který by nikdy neměla být stavba v přímém kontaktu s vodou. Nicméně vlhkost vzdušná je zde neustále přítomna. A při určitých okolnostech může dojít i ke zatopení pěnoskla a pak bude velká výhoda hydroizolaci mít.

Co se týká sklady, tak by takto mohla fungovat, i přes to ale doporučuji konzultaci s projektantem přímo na místě i co se týká odvětrání pasů pomocí IGLU.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk