Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.21 / dotaz č. 125789
Dobrý den, zahajujeme stavbu pasivního RD svépomoci - v dotačním programu jsme se dostali na úroveň B.1. Obálka i skladba střechy je z vazníkových konstrukcí (vždy dva kvh hranoly, které jsou z obou stran spojené překlížkovými obdelníky - na šířku stěny). Z exteriéru je skladba obvodové stěny : omítka/dřevěný obklad (v závislosti na místě) - fasádní vata - DHF deska 15mm - 500mm izolační vata - OSB3 15mm - SDK (jako finální povrch).
Můj dotaz zní, zda máte zkušenosti, že při použití OSB 3 a přelepením spojů vhodnou páskou je možné projít blow door testem pro kategorii B.1. Jedny zdroje tvrdí, že je třeba ještě přelepit celou plochu folií nebo přetřít latexem. Z jiných zdrojů jsme se dozvěděli, že OSB3 je dostatečné pro zachování neprůvzdušnosti konstrukce. Rozdíl ceny OSB3 a OSB4 je velmi výrazný.
Předem velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v rámci vaší skladby bych doporučoval tlustší OSB desku ze statických důvodů. 15mm mi většinou nevycházelo, ale pokud máte posouzené statikem, tak ok.

CO se týká vzduchotěsnosti tak zde hodně záleží na výrobci OSB desky. Pokud chcete mít jistotu, tak doporučuji buď to použití OSB desky typu airstop, případně OSB desky po instalaci zatřít 2 vrstvami latexu. Budete tak mít jistotu. Případně můžeme po zaklopení celého domu zkusit blowerdoor test stavební a pokud bude vše vycházet, tak pokračovat dále, pokud ne, tak OSB natřít latexem.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk