Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.5.21 / dotaz č. 125834
Dobrý den, plánujeme stavbu jednopatrového (přízemi + patro) rodinného domu o dispozici 5+kk v katastrálním území obce Větřkovice u Vítkova. Parcela č. 2128/16. Pozemek se mírně svažuje od severozápadní strany na jihovýchodní. U pozemku jsou inženýrské sítě (voda, elektřina, plyn, splašková kanalizace, dešťová kanalizace). Jsme ve fázi hledáni projektanta a v současné době řeším technické zázemí domu. Tedy jeho vytápění a ohřev TUV. Mám představu o domu v pasivním standardu, tedy zděnou, zateplenou stavbu s těsnou obálkou a tudíž i rekuperací. Jaký systém pro vytápění a ohřev vody byste nám doporučili? Bylo mi doporučováno řešit: 1) vytápění a ohřev TUV prostřednictvím tepelného čerpadla voda - vzduch. V podlahách teplovodní topeni. Bez Krbu.
2) plynovým kotlem s podlahovým teplovodním topením v přízemí a radiátory v nadzemním patře.
Má původní představa byla, že v pasivním domě by vystačila na udržení tepelné pohody v nejchladnějších měsících v domě rekuperace s elektrickým podlahovým topením. A o ohřev vody by se staralo tepelné čerpadlo voda - vzduch? Dům by disponoval tak jako tak fotovoltaickou elektrárnou. Bylo by toto řešení vhodné?
Případně které řešení byste doporučili?
Dobrý den,
obecně všechna řešení mohou fungovat. Osobně bych z hlediska pořizovacích a provozních nákladů volil variantu kondenzačního plynového kotle a teplovodního rozvodu do radiátorů po celém domě. Nicméně i varianta tepelného čerpadla vzduch/voda s podlahovým vytápěním nebo i radiátory je možná. To stejné platí o kombinaci rekuperace a elektrické podlahovky (nicméně zde je to bude na hraně co se týká parametru primární energie a legislativy (záleží na energetické náročnosti domu)) a navíc v této variantě ztratíte do budoucna možnost dům vytápět jinak než elektrikou.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk