Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.21 / dotaz č. 125961
Vážení, chtěl bych místo zateplení polystyrenem provést 2x nátěr materiálem ThermoShield Exterieur. Dodavatel uvádí, že úspory jsou vyšší jak u běžného zateplení. Na webu jsem nenašel žádnou recenzi koncového uživatele, jen kladná hodnocení pravděpodobně dealera. Mohu se na ně spolehnout?
Dobrý den,
nemám s tímto výrobkem praktickou zkušenost. Nicméně jsem si prošel jejich stránky a prohlédl všechny dostupné certifikáty. Nenašel jsem žádný v současné době platný certifikát z aktreditované zkušebny, který by hodnotil tepelně tech.vlastnosti výrobku.

Jediný certifikát ze zkušebny jsem našel ,dnes již dávno neplatný, Technické osvedčenie TO – 05/0326, kde se píše u f) Úspora energie a ochrana tepla : Úspora energie a ochrana tepla Úspora energie pri vykurovaní objektov max.35% pri klimatizácii objektov od 35%do60% Poznámka: Toto kritérium platí vtedy, ak steny a stropy objektu nie sú zatienené alebo zakryté predmetmi a sálava zložka tepla pôsobí na natretý povrch.

Z toho si dovolím usoudit, že materiál bude zřejmě fungovat pro složku infračerveného záření, kterou bude odrážet. Tzn. u vnitřního nátěru např. odráží teplo zřejmě podobně něco jako se dříve dávali hliníkové folie za radiátory. Z venku bude nátěr odrážet solární záření. Tzn. že tento materiál by mohl být zajímavý pro ochranu prvků, které jsou vystaveny velmi vysokým rozdílům teplot např. 500 nebo 1000°C, tzn. kde bude dominantní sálavá složka.

V části dokumentace/technické listy/ThermoShield Exterieur jsou uvedeny parametry podle DIN (není k tomu opět žádný platný certifikát). Tepelná vodivost lambda=0,27 (např. bílý polystyren má lambda = 0,039) a nátěr je velmi tenký, tzn. tepelný odpor je prakticky zanedbatelný. Tepelný odpor udává jaké množství energie tepla prochází 1m2 konstrukce určité tloušťky a z daného materiálu v každé vteřině, jestliže jsou na obou stranách této konstrukce jiné teploty. Konstrukce domů v podmínkách ČR jsou v běžně vystaveny teplotám +20 na jedné a až -17 °C na druhé straně. Je zde tedy dominantní vedení tepla v materiálech.

Pro osvěžení transport energie může být: sáláním, vedením a prouděním

S pozdravem
Jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk