Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.21 / dotaz č. 126193
Dobrý den,
nevím, zda jsem tady na správném místě s dotazem, nicméně zkusím to. Bydlím sama v pronajatém bytě v novostavbě (39,2 m2), kde jediným zdrojem vytápění je elektrické podlahové topení. Zároveň se v bytě nachází rekuperační jednotka.
Před pár dny mi majitelé oznámili, že jim přišlo vyúčtování za elektřinu 23 tisíc Kč za 8 měsíců mého pobytu v bytě. Spotřeba od srpna do prosince byla něco kolem 400 kWh. Ovšem od ledna do dubna je to údajně 4700 kWh. Každý, s kým jsem to konzultovala mi říkal, že je to nereálné a že někde musí být chyba. Zároveň se snažím dopátrat čím by to tak mohlo být (vařím párkrát do týdne, světla zhasínám, nabíjím notebook a telefon a to je asi tak vše, co tady dělám). Myslíte si, že by to mohlo být tím podlahovým topením? Případně zda s tím podlahovým topením nemůže být nějaký problém? Většinu času jsem tu měla nastaveno 24 stupňů a podlaha se mi nezdála, že by nějak extra hřála, když jsem po ní chodila.
Nevím tedy teď jak odhalit problém a zamezit tomu, aby další vyúčtování vypadalo podobně. Budu velice ráda za jakékoli rady.
Hezký den.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Určitě jste na správném místě. Bez doplňujících údajů ohledně velikosti bytu, poloze v rámci bytového domu a informací ohledně tepelně-technické kvalitě obálky budovy (jedná se o novostavbu, o původní zástavbu před nebo po rekonstrukci?) je těžké korektně odpovědět na Vaše dotazy.

Obecně lze konstatovat, že tato zima byla po dlouhé době značně chladná a dlouhá. Toto se samozřejmě všude projevilo ve zvýšení spotřeby tepelné energie (ve Vašem případě rovnou elektrické energie) na vytápění a tím i na nákladech na vytápění. Náklady na elektrickou energii 23 tis. Kč za 8 měsíců (včetně zimy) mi nepřijdou na první pohled přehnané vzhledem k drahému elektrickém vytápění a tuhé zimě. Také nastavená interiérová teplota +24°C je značně vysoká. Návrhová vnitřní teplota obytných místností bývá 20 - 22°C (kromě koupelen). Každý °C navíc představuje zásadní zvýšení spotřeby tepelné energie na vytápění. Obecně lze předpokládat, že každý stupeň navíc představuje zvýšení spotřeby tepelné energie o 5 - 7%.


Například výpočtová spotřeba elektrické energie na vytápění u domu (novostavba rodinného domu o výměře 45m2) s elektrickým vytápění, elektrickým ohřevem teplé vody a se vzduchotechnikou s rekuperací činí cca 4,2MWh/rok. Reálná spotřeba bývá obvykle nižší, než spotřeba vypočtená. Celková výpočtová spotřeba na vytápění, ohřev teplé vody, osvětlení a rekuperaci lze odhadnout na 5,5MWh/rok.


U bytu lze očekávat dále spotřebu nižší než u rodinného domu(záleží na kvalitě obálky budovy a na poloze budovy v rámci bytového domu - byt rohový, pod střechou, nad suterénem, středový atd.). Výpočtovou spotřebu elektrické energie o bytu (výměra cca 40m2) v novostavbě bych odhadoval na 3,5MWh/rok (při návrhové teplotě +20°C). Reálnou spotřebu energie na vytápění bych potom odhadoval na něco méně. Ve Vašem případě jste ovšem vytápěla na +24°C - zvýšení spotřeby energie o cca 24%. Efekt více "krytého" bytu vs. "nekrytého" rodinného domu se může vlivem vyšší teploty vyrušit. Dále je potřeba počítat se spotřebou elektrické energie na provoz samotné vzduchotechniky (cca 200kWh/rok), osvětlení (cca 100kWh/rok), ohřevu teplé vody (typicky 1,0MWh/rok) a ostatní elektroniky (typicky kolem 2,0 - 3,5MWh/rok). Celkovou očekávanou spotřebu elektrické energie u bytu s elektrickým vytápění, ohřevem teplé vody a s rekuperací bych odhadoval na něco kolem 6,0MWh/rok. Při ceně elektrické energie 4,5Kč/kWh by to odpovídalo celoročnímu nákladům 27 tis. Kč.

Vámi uváděné náklady ve výši 23 tis. Kč dle výše uvedeného mi přijdou jako korektní a značně se shodují s orientačním výpočtem. Je potřeba si uvědomit, že elektrické vytápění je co se týče provozních nákladů nejdražší způsob vytápění. V případě vytápění plynem lze očekávat cca třetinové náklady a v případě vytápění tepelným čerpadlem lze očekávat i čtvrtinové náklady (dle účinnosti tepelného čerpadla - topného fakturou COP).

V případě dalších dotazů se na mě můžete dále obrátit.
Za tým G SERVIS CZ
Ing. Ondřej Židek
Pasivní domy, energetika, TZB
email: zidek@gservis.cz
mobil: +420 733 168 568
web: www.gservis.cz








Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS
Téma:  Elektřina
tisk