Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.21 / dotaz č. 126194
Dobrý den, jsme právnická osoba a máme ve vlastnictví bytový dům s vlastní plynovou kotelnou, ze které dodáváme teplo a TUV do bytů nájemcům v domě na základě nájemních smluv. Byty jsou osazeny měřidly na měření dodávky tepelné energie. Podle energetického zákona, licenci pro výrobu tepla nepotřebujeme. Dům nám spravuje správce, také právnická osoba, který také nemá licenci na výrobu tepla, kotelnu nemá v nájmu, ani ji tedy neprovozuje. Zajišťuje pro nás potřebný servis, opravy, revize a ostatní služby související se správou bytového domu. Na základě plné moci má uzavřené smlouvy mimo jiného i s dodavateli plynu a elektrické energie. Při vyúčtování tepla a TUV nájemcům ale přeúčtovává pouze spotřebovaný plyn. Nepostupuje podle vyhlášky 269/2015, protože, jak tvrdí, nemá licenci, proto nemůže vyúčtovávat teplo a TUV - výpočtem - stanovením ceny tepla vycházející ze všech oprávněných nákladů. Je prosím Vás postup správce správný? Správce si nyní chce naší kotelnu pronajmout, vyřídit si licenci pro výrobu a prodej tepla, aby prý mohl náklady na dodané teplo nájemcům rozúčtovat, jak to od něho vyžadujeme. Velice Vám děkuji.
Přeji dobrý den a děkuji za dotaz, ke kterému uvádím:
Pokud provozovatel domovní kotelny není držitelem licence na výrobu a dodávku tepla, je možno odběratelům rozúčtovávat pouze náklady na odebraný plyn.
Protože plyn je používán na vytápění a současně na ohřívání vody pro je nutno celkové náklady na plyn rozdělit na část nákladů na plyn na vytápění a část nákladů na ohřev vody. Rozdělení je může být provedeno s přihlédnutím k vyhlášce MMR č. 269/2015 Sb. a to podle § 5 odst.(1):
(1) Není-li možné v zúčtovací jednotce s vlastním zdrojem tepla nebo s vlastní předávací stanicí určit odděleně náklady na teplo na vytápění a náklady na teplo spotřebované na poskytování teplé vody, stanoví se tyto náklady podle vyhlášky, která stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům.
Vyhláškou, která stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody je vyhláška č 194/2007 Sb. vč. změn podle vyhl. č 237/2015 Sb.
Tento způsob rozdělení předpokládá jednak znalost měrných ukazatelů spotřeby tepla pro přípravu teplé vody v GJ/m3 a dále množství připravené teplé vody v m2 za dané období. Protože tyto hodnoty nejsou v dotazu uvedeny, je možno rozdělit celkové náklady na plyn podle již zrušené vyhlášky č. 372/2001 Sb. a to podle § 6 odst. (1):
(1) Není-li možné v zúčtovací jednotce s vlastním zdrojem tepelné energie nebo s vlastní předávací stanicí určit odděleně náklady na tepelnou energii na vytápění a náklady na tepelnou energii spotřebovanou na ohřev užitkové vody, připadne 60 % nákladů na tepelnou energii na vytápění a 40 % nákladů na tepelnou energii na ohřev užitkové vody.
Takto zjištěná náklady na spotřebu plynu na vytápění se rozdělí mezi jednotlivé byty podle údajů instalovaných měřících přístrojů (indikátorů).
Náklady na spotřebu plynu na ohřev vody se rozdělí mezi jednotlivé odběratele podle údajů vodoměrů spotřeby teplé vody u jednotlivých odběratelů.
Rozdělení případných dalších nákladů, např. na el. energii pro kotelnu, mzdu obsluhy, údržbu, režijních nákladů apod. je podmíněno licencí vydanou Energetickým regulačním úřadem.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk