Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.21 / dotaz č. 126222
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně měříču tepla, které se dávají do vyúčtování. Když nám opisovali stavy z měřičů tak toto číslo je uvedeno ve vyúčtovaní a stále je tento údaj i na mářiči i teď. Má otázka zní zda údaj z roku 2019 se odečte z roku 2020 a tím pádem zjistím kolik jsem proto pila ( příklad v roce 2019 uvedeno 506 v roce 2020 931) ve vyúčtování se počítá 931 která se násobí spotřební složkou. Nic se po vyučtocání nenuluje ale stále každým rokem přičítá. To znamená, že ať budu topit jak chci správně každým rokem budu platit víc a víc protože se to načítá. Děkuji za informaci
Dobrý den, rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům upravuje vyhláška č.269/2015 Sb. V případě užití rozdělovačů topných nákladů (dále je RTN) se za daný rok využije rozdíl mezi konečným stavem (ve Vašem případě údaj 931) a počátečním stavem (ve Vašem případě 506). Následující rok 2021 pak rozdíl nového stavu a počátečního 931. Tak to jde pořád dokola do konce životnosti RTN.
Pak již jen vstupuje problematika počítačového zpracování, jestli uvádí rozdíl 425 jednotek nebo jen konečný stav 931 a přitom automaticky počítá 425 x spotřební složka. Tyto individuality počítačového zpracování mohou souviset s nastupujícím trendem dálkových odečtů RTN a bytových vodoměrů. V případě ručního (fyzického opisu) je zvykem konečný stav a tím i rozdíl jednotek k počátečnímu stavu, potvrdit na odečtovém formuláři podpisem uživatele bytu. Případně obdrží kopii, se kterou si porovná údaje v konečném ročním vyúčtování.
V případě, že máte pochybnosti o správnosti vyúčtování, využijte možnosti reklamace. Postup pro reklamační řízení je uveden v rámci ročního vyúčtování.
Odpovídá:  Ing. Libor Valový - EKIS Ostrava DK projekt tisk