Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.21 / dotaz č. 126308
Dobrý den, chci poprosit i radu . Tento obor jde úplně mimo mou hlavu a ikdyž jsem hledal nějaké info , jsem stále úplně vedle.
Potřeboval bych vyřešit malou ledničku na 3-5 dní u vody v létě když budu na rybách. Zatím bych jí umístil do maringotky a později bych ji využíval na cesty a spaní venku v osobním autě nebo v bivaku.
Napadla mě varianta pořídit baterii díky které bych ledničku napájel. Investice do baterie není problém, protože jí stejně občas využiju na rybářský člun, nebo se kloním i k nějakému solárnímu systému abych mohl případně baterii namístě i dobíjet. Solární systém by neměl být namontovaný napevno na střeše maringotky .
Dokázal by mi někdo poradit, jak nejlépe za rozumnou cenu vyřešit?
Napájení ledničky, nabíjení telefonu + kdyby šel napojit notebook , bylo by to ideální , ale primární je ta lednička kvůli lékům a jídlu .
Moc díky za rady a odpovědi které budou podány pro laika
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Lednička na 12, 24 a 230 V je například lednice Compass 19L o objemu 19 litrů. Jedná se o přenosnou lednici o váze cca 6,5 kg s příkonem pro chlazení 60W při 12V a 80W při 230V. Zdrojem může být ostrovní solární systém v setu, který obsahuje:
1x solární panel Victron Energy 115Wp/12V
1x regulátor 10A serie VS (s USB výstupem pro nabíjení např. mobilního telefonu)
1x akumulátor Banner 100Ah solar (elektrolyt)
1x sada držáků pro uchycení panelu
1x odpínač k baterii 16A, 2x pojistky
Set neobsahuje kabeláž mezi panelem a regulátorem, je nutné doobjednat vodič SOL 4 mm2 podle vaší potřeby. Pro napětí 230V je nutné doobjednat měnič napětí např. Victron Energy Phoenix 12/375. Cena setu je cca 8 850 Kč a cena lednice cca 4 000 Kč. Fotovoltaický set lze objednat na www.bch-battery.cz, tel: 777 324 279. Na uváděné adrese najdete případně i větší FV sety s vyšší kapacitou baterie.

S pozdravem
Josef Šťastný, energetický poradce ECČB