Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.21 / dotaz č. 126370
Dobrý den,

tento rok jsme koupili pozemek a teprve začali zjišťovat informace co budeme stavět. Zaujal nás Váš portál pro pasivní domy a i informace které jsme si studovali nám dávali smysl pro to se rozhodnout postavit pasivní dům. Už ale začínáme pochybovat o tom, zda je to reálné. Šly jsme tedy cestou vybrat firmu, která se zabývá projekcemi pasivu a má s nimi zkušenosti. Byly jsme smíření s vyšší cenou oproti standardnímu projektu (cca 150 tis). Z Vašich kontaktů jsme oslovili Asting, jelikož nás oslovil jejich systém, ale tam by měli čas až za rok a půl. Poptávali jsme se různě a cena projektu byla zhruba shodně do 200 tis., ale taky by byl čas až někdy za rok. Kvalitní projektanti tedy nejsou. Ještě jsme našli na Vašich stránkách projektanta pana Fenyka z firmy Stapring. Byl velice tajemný a už od začátku nám nechtěl říct jaká je jeho cena za projekt. Nakonec jsme cenu úspěšně vylámali a cena byla až nad naše chápání při jednoduchém domě typu bungalov (350 tis.). Oháněl se že dělá podle ISO, což je pro RD asi bezpředmětné a dále tvrdil kolik hodin strávil na školeních o pasivech a že to někde musí zohlednit a poslal nám k porovnání nějaké srovnání s jakýmsi serverem cenaprojektu.cz, kde nám poslal pro porovnání v kolonce typ budovy velice náročná stavba a celková cena projektu asi 550 tis. a to byl pro něj argument, že je ještě levný.

Další věc je, že mám známého, který si po 10 letech nechal dělat kontrolu rekuperace, tedy potrubí a měl ho prý řádně znečištěné. Přijela firma, která mu to za 120 tis. vyčistila. Kde je návratnost? Co dostanu na zelené úsporám to dám do chřtánu projektantovi, co ušetřím na energiích, to přeplatím za několik let za servis a údržbu. To že člověk přeplatí jen 10 - 15 % oproti standardnímu domu tomu asi přestávám věřit.

Jste schopni mi moje negace nějak vyvrátit, nebo mě navést na nějakou cestu zpět se rozhodnout pro pasiv? O co je složitější projekt na pasiv oproti standardnímu domu. Jde přeci jen o typ zateplení a izolaci schránky a dodržení některých postupů aby se předešlo tepelným mostům. Elektroinstalace je stejná jako u standardu a projektování kotle na tuhá paliva a komínu je snazší než projektovat rekuperaci? Není to jen to, že projektanti využívají toho, že pasiv je teď v módě?
Dobrý den,
co se týká projektové dokumentace, tak to je stejně důležité pro projekt pasivního domu, jako je důležité pro jakýkoliv jiný dům. Bez kvalitní projektové dokumentace vůbec netušíte, co za X milionů korun na konci dostanete. Projekt pro pasivní dům je důležitý také kvůli celkovému konceptu domu a tím ovlivnění případných vícenákladů. Koncepční správný návrh domu právě případné vícenáklady velmi ovlivňuje a velká část nízkoenergetických domů se á do pasivního standardu převést téměř bez vícenákladů.

To, že kvalitní projektanti nemají čas je bohužel pravdou, nyní je na v oblasti staveb velký přetlak, nicméně věřím, že i v řadách našich členů pokud jich oslovíte více tak naleznete někoho s termínem dříve, než za rok.

Konkrétně řízen větrání opět záleží na koncepci, návrhu a správném provedení. Čištění rozvodů je při většině návrhů možné zajistiti i svépomocí. Je potřeba dodržovat pravidelnou údržbu (měnit filtry atd. (opět svépomocí finančně jednotky stokorun za rok).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk