Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.21 / dotaz č. 126479
Ze synem jsme si pořídili stavbu z r.1898 (okraj vesnice). Potřebovali bychom trochu poradit s možností využití dešťové vody (chceme sbírat do 10 až 20m3 a potom zalévat a na WC). Nejsme napojeni na obecní vodu (přípojka není jednoduchá), sice pitná ze studny je, ale rádi bychom raději šetřili.
Máme problém s uhnilým trámem stropu v místě zatékání z dřívějšího WC..., kdyby někdo uměl poradit se správnou účelnou opravou, rád sleduji Vaše příspěvky na www. ceskestavby.cz Asi to je nutné vidět osobně.
Nejsme napojeni na kanalizaci, takže ještě budeme řešit i ČOV, to nevím zda jsou taky nějaké možnosti dotace. Díky za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Na využití dešťové vody pro zálivku je optimální instalace nádrže pro její zachycení. Důležitá je plocha střech, která bude do systému napojena. Z malé plochy se nezíská mnoho vody, tedy je lepší snažit se využít maximum ploch střech, které jsou k dispozici.
Vyplatí se využít dotačního programu „Dešťovka“, který úspěšně běží již několik let. Všechny informace naleznete na stránkách www.dotacedestovka.cz
Na výběr jsou 3 podprogramy – první pouze na zálivku, druhý zálivka + splachování WC, třetí je již pak složitější s využitím odpadní předčištěné vody. Prakticky se nejvíce žádá o první dva.
Akumulace srážkové vody pouze pro zalévání zahrady:
- dotace 20 000 Kč + 3 500 Kč/m3 nádrže, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů
Akumulace srážkové vody pro zalévání zahrady + splachování WC:
- dotace 30 000 Kč + 3 500 Kč/m3 nádrže, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů
K žádosti je potřeba doložit odborný posudek, který zpracuje k tomu příslušná osoba. Na první dva programy se nemusí jednat o osobu autorizovanou na vodohospodářské stavby.
Pokud se jedná o část Vašeho dotazu ke shnilému trámu, pak je možno toto a s tím spojené problémy řešit v rámci bezplatné konzultace v našem poradenském středisku a to jak toto, tak i problematiku Dešťovky, případně další dotazy ohledně úspor energie v domě, vytápění apod. Více informací na webových stránkách www.eccb.cz. Konzultaci v kanceláři je potřeba předem telefonicky objednat. Podle tématu (stavební věci, vytápění, vodní hospodaření, využití obnovitelných zdrojů apod.) Vám bude doporučen poradce s danou specializací.
Na konzultaci je vhodné vzít s sebou plány domu, fotografie nebo jiné vhodné podklady – situace, informace o vedeních sítí kolem domu apod. Tyto podklady se budou hodit i v případě problematiky ČOV. Malé domovní čistírny odpadních vod k rodinným domům pokud vím, v současné době žádný dotační titul nemají. K technickým možnostem čištění odpadních vod jsem schopen podat také základní informace.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk