Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.21 / dotaz č. 126485
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nutnost PENB pro konkrétní případ budovy. Jedná se o SOŠ a SOU, kde bude docházet k rekonstrukci stávajících prostor jednotlivých budov. Areál obsahuje 6 objektů o různých výškách, které jsou propojeny chodbami. Areál je zateplen a do obálky budov se nebude zasahovat více jak z 25%. Dojde k vybourání vnitřních prostor a ke změnám dispozic. Zároveň bude ale ve dvou patrech v jednom objektu změněn způsob užívání, kde z vyučovacích tříd budou pokoje sloužící jako internát.
Je nutné v tomto případně zpracovávat PENB?
Děkuji
Dobrý den,

pokud jsou jednotlivé objekty školy propojeny chodbami, lze je z pohledu zákona 406/2000 Sb. považovat za jednu budovu. Dle zákona je budovou nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí za účelem vytápění nebo chlazení. Důležitý je ten pojem prostorově soustředěná. Pokud by jednotlivé objekty školy chodbou propojené nebyly, pak by bylo nutné k jednotlivým objektům přistupovat jako k samostatným budovám - např. při rozhodování, zda se jedná o větší změnu dokončené budovy nebo nikoli.

Ve Vašem případě se tedy jedná o jednu budovu. Píšete, že úpravy obálky nepřesahují 25% její plochy. PENB je nutné při rekonstrukci zpracovávat pouze ve chvíli, kdy se jedná o větší změnu budovy. Podle zákona 406/2000 Sb., § 2 ods. (1) písm. s) je větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Z toho vyplývá, že Vámi uvedená rekonstrukce není větší změnou dokončené budovy a není tedy nutný PENB.

Jedná se ale o jinou než větší změnu dokončené budovy. Pokud se v tomto případě někde zasahuje do obálky, je nutné doložit splnění doporučených hodnot součinitele prostupu tepla u měněných konstrukcí.

S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk