Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.21 / dotaz č. 126519
Dobrý den, můžu se zeptat na posloupnost a návaznost profesi při stavbě zděného pasivního domu? Děkuji
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

K Vašemu dotazu je nutné zmínit, že novostavba rodinného domu v pasivním standardu (PAS RD) se posloupností profesí příliš neliší od stavby klasického rodinného domu. V PAS RD jsou nicméně některé prvky, které se u klasické výstavby nemusí objevovat jako např. vzduchotechnika se zpětným získáváním tepla (VZT)
.
Správný proces při přípravě a následně realizaci PAS RD je ale následující. V prvé řadě je nutné mít vypracovaný kvalitní návrh - projekt, který respektuje všechny pravidla PAS RD. Následně se postupuje při stavbě jako u klasického RD tj. zemní práce, základové konstrukce, kanalizace a prostupu pod základovou deskou, zdění obvodových konstrukcí a stropních konstrukcí, realizace střechy, instalace výplní otvorů, vnitřní rozvody ZTI (zdravotechnické instalace), elektroinstalace, VZT a dále dokončovací a kompletační práce. V průběhu a také na závěr se realizuje blower door test, který zjišťuje neprůvzdušnost obálky budovy.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk