Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.21 / dotaz č. 126551
Dobrý den.

Prosím Vás stavím bungalov, 4+1, ytong 30cm + zateplení 20 cm.
Byl jsem rozhodnutý pro eletrokotel + vodovodní podlahové topení, ohřev vody bojlerem, rekuperace vzduchu.
Četl jsem o vytápění klimatizaci.
Chtěl jsem se zeptat, když se rozhodnu pro klimatizaci, jestli mě to nesežere na spotřebě energií?
A když nechám elektrokotel, jestli zvolit bojler nebo třeba nějakou menší expanzní nádobu na ohřev vody?

Děkuji moc za vaši odpověď.
Zdravím Vás, na Váš takto položený dotaz nelze jednoznačně odpovědět, všechny vámi uvažované systémy úpravy vnitřního prostředí jsou možné, každý však má své výhody a nevýhody a ne vždy jakákoliv jejich kombinace je vhodná. Dále záleží, do jakého objektu je systém vytápění a chlazení instalován, v jaké lokalitě je situován, jak bude užíván apod. Úplný výčet výhod a nevýhod jednotlivých systémů a jejich kombinací je nad rámec odpovědi tohoto mailového dotazu.
Obecně se dá říci, že pokud budete instalovat rekuperační jednotku, je možné již tuto jednotku opatřit dohřevem, elektrickým, či tepelným čerpadlem, popřípadě i zdrojem chladu pro klimatizování domu v letních měsících. Je pak zbytečné realizovat ještě systém teplovodního vytápění v podlahách. Jako doplňkový, nebo záložní zdroj tepla je pak možné použít např. elektrické rohože do podlah.
Jako primární zdroj tepla využít klimatizační systémy, které i topí, není dle mého názoru nejšťastnější řešení, ale je techniky možné. Nevím, zda uvažujete o centrální klimajednotce, nebo pro každou místnost samostatnou jednotku. Standardně se neklimatizují veškeré prostory domu, ale jen hlavní, nebo vybrané, pobytové místnosti, a tak bude případný systém vytápění domu stejně kombinován ještě s dalšími způsoby vytápění.
Moc nerozumím otázce s expanzní nádobou, tu budete muset instalovat u teplovodního systému v každém případě, neboť slouží pro kompenzaci tlakových rozdílů v topné soustavě v rámci roztažnosti topné vody jejím ohřevem a opětovným ochlazením. Tady jste měl asi na mysli nádobu s teplovodním ohřevem teplé vody. V tomto případě bych doporučil samostatný elektrický boiler, neboť příprava topné vody v elektrokotli a až po té touto topnou vodou ohřívat teplou vodu je zbytečný dvojí přestup tepla.
Nabízím schůzku a nás v kanceláři v Ústí nad Labem, kde bychom probrali konkrétní možnosti vhodné pro váš dům.
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa
Téma:  Vytápění
tisk