Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.21 / dotaz č. 126958
Chci vyměnit střešní krytinu (nyní 20 let starý Betternit). Ráda bych použila "Termoizolační odlehčenou střešní krytinu T'HERMOWELL", kterou v PR článku velmi vychválili. Kromě jiných předností prý tepelně izoluje střešní plášť a snižuje náklady na vytápění. Proto jí chci dát přednost před plechovou střechou, kterou mi firmy většinou nabízejí, až vnucují.
Chci se Vás zeptat na Váš názor a zkušenosti, kterou krytinu dát na střechu, aby splňovala co nejvíce požadavků. Zároveň mne zajímá Váš názor na výše uváděnou krytinu.
Střecha je valbová, sklon 18 st., krovy jsou tvořeny ze sbíjených vazníků, plocha střechy je podbitá prkny.
Odkaz na článek:https://portal.estrechy.cz/clanek-91-Termoizolacni-stresni-krytina

Prosím, navrhněte rovněž, jak by se mělo zateplení půdního prostoru nad stropy obytných místností v 1. patře doplnit nebo předělat. Nyní je tam 20 let stará foukaná papírová izolace cca 10-15 cm. Zdá se mi to nedostatečné. Děkuji.
Dobrý den,

V článku je krytina porovnávána s "běžnou" krytinou. Přestože to není více specifikováno, dle tvaru a popisu bych očekával že za běžnou krytinu považují spíše betonovou, možná keramickou tašku.

Z toho plynou pak další údaje, které budou zkreslené - jistě nebude o tolik lehčí apod. Také vzhledem k tomu, že je jedná o novinku je informace o životnosti přes 100 let s velkým otazníkem.

Bez bližších podrobností se bohužel nedá vyhodnotit, která krytina je pro Vás výhodnější. Pochopil jsem, že Vás osobně oslovila tepelněizolační vlastnost dané krytiny. Ta není jednak v článku specifikována a hlavně obvykle pod daným typem krytin má správně být provedena větraná vzduchová mezera. Tím pádem tepelněizolační vlastnosti krytiny mohou částečně pozitivně ovlivnit vlhkostní bilanci střechy, ale rozhodně bych s těmito vlastnostmi nepočítal do tepelněizolačních vlastností střechy jako celku - tedy nepočítal bych s danou krytinou jako nějakým významným izolantem bránícím úniku tepla z objektu.

Skladeb střech je možno vymyslet obrovské množství a hodně záleží na geometrii střechy, na tom zda je celý prostor pod střechou vytápěný, nebo zda se tam nachází půdní prostor, či kombinace půdního a vytápěného prostoru. Proto bohužel nejsem schopen bez bližších informací konkrétní skladbu uvést.

Děkuji za dotaz,

Hrdlička
Odpovídá:  Ing. Jakub Hrdlička* - EKIS Praha ENKIS tisk