Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.21 / dotaz č. 127414
Dobrý den, chci se zeptat.. Stavim novy bungalov s plochou střechou. Obytná plocha 87 m². Tepelná ztráta kolem 4,7 kW. Chtěla bych použít elektrické podlahové topení a ohřev vody bojlerem.Projekrant mi do poručil tepelné čerpadlo vzduch voda. Chtěla bych vědět, co se více vyplatí ohledně investic a provozu domu , energetického štítku dle nové vyhlášky zákona. . Podlahové el. topeni se mi jeví jako velmi jednoduchy a čistý systém jak na instalaci, tak na údržbu. Děkuji za radu a odpověď
Dobrý den,
Váš projektant Vám radí z pohledu současně platné legislativy správně. Novostavba, ve které by bylo vytápění a příprava TV pouze prostřednictvím zdroje na elektřinu, v energetickém hodnocení nevyhoví. Samozřejmě se jedná o investičně nejlevnější řešení, ale z pohledu navrhování tedy toto řešení není možné. Nejjednodušším způsobem řešení je nahrazení zdroje elektro jiným zdrojem, ideálně zmíněným tepelným čerpadlem vzduch-voda. Investičně tedy nákladnějším řešením. Navíc, pokud plánujete elektrické odporové vytápění, pak nahrazení jednoduše možné není, pokud plánujete topení teplovodní, pak ano.
Možným řešením je dále zachování Vámi požadovaného elektrického vytápění a doplnění následující kombinace opatření - instalace solárních fototermických panelů pro přípravu teplé vody + doplnění systému řízeného větrání s rekuperací tepla. Další možnou variantou je systém doplnit o malou FVE elektrárnu. Konkrétní řešení je možné vybrat jen na základě přesného výpočtu energetického hodnocení objektu. I Vaším projektantem navrhované tepelné čerpadlo je jedním z možných řešení, jenom si dovolím upozornit na nutnost doložení hlukové studie pro umístění venkovní jednotky TČ.
V případě dalších dotazů se na nás neváhejte opětovně obrátit.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk