Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.21 / dotaz č. 127824
Věc: Aktualizace PENB - r.v. 2018 - pro ZSPD a DSPS

Dobrý den,
chtěli bychom se dotázat, zda je možné v níže uvedeném případě, provést pouze aktualizaci původně vytvořeného PENB, anebo je nezbytné vytvořit průkaz nový ? Domníváme se v souladu s aktuální legislativou, že bude nutné vytvořit PENB nový. Výsledek hodnocení bude ale diametrálně odlišný, pokud objekt vůbec v NPE vyjde. Investor je kategoricky proti. Jak máme postupovat ?
Dokumentace RD pro stavební povolení včetně PENB byla vytvořena již v roce 2018 a teď když už je RD postavený, tak vznikla dokumentace ZSPD a DSPS. Změnila se obvodová obálka budovy z nezateplené na zateplenou a topí se elektrokotlem místo tepelným čerpadlem..
Dobrý den,
obecně pokud máte PENB na projektovaný stav budovy, zrealizovaná budova neodpovídá projektové dokumentaci a stavební úřad žádá ke kolaudaci dokumentaci skutečného stavu budovy včetně nového energetického posouzení, musíte určitě vydat nový kompletní PENB. Není možné dát k původnímu PENB třeba jen nějakou přílohu nebo stanovisko. Prostě vytvoříte nový PENB odpovídající skutečnému provedené. Otázka ale předpokládám zní, zda je nutné tento nový dělat PENB dle aktuální vyhlášky 264/2020 Sb. účinné od 1.9.2020 nebo dle předchozí vyhlášky 78/2013 Sb. (tím asi myslíte tu aktualizaci). V tomto případě je možné provést PENB dle vyhlášky platné v době podání žádosti o stavební povolení, tedy dle dnes již neplatné vyhlášky 78/2013 Sb. Toto by mohlo být pro Vás a zejména investora příznivější, protože požadavky se vyhláškou 246/2020 Sb. zpřísnily. Neumím ale odhadnout, zda bude PENB na skutečně zrealizovaný stav vyhovující. Zateplení jistě pomůže ke zlepšení obálky budovy, naopak nahrazení tepelného čerpadla elektrokotlem velmi zhorší hodnocení neobnovitelné primární energie. Předpokládám, že nový PENB bude vycházet o dost hůře než ten původní.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk