Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.21 / dotaz č. 129430
Dobrý den, mohu združit komín pro plynový krb a planový kondenzační kotel, zároveň chci komín zděný nad střechu (histrorické jádro obce)...
má i plynový komín nutnost vytažení nad hřeben střechy?
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Společné komíny jsou použitelné výhradně k odvodu spalin od plynových spotřebičů. Na jediný komínový průduch může být u společných komínů připojeno více spotřebičů nad sebou z různých podlaží. Systém společných komínů se začíná uplatňovat v době, kdy jsou téměř výhradně používány komíny s přirozeným tahem od spotřebičů v provedení B – s přívodem vzduchu z místnosti.
Uzavřené spotřebiče v provedení C pro společné komíny se vzduchospalinovým průduchem nelze využít pro společný odvod spalin.
Více na https://www.topin.cz/clanky/spolecne-kominy-parametry-spalin-a-spotrebicu-1-cast-detail-6633.

Umístění vývody spalin je nutné konzultovat s revizními techniky, kteří by mohli umožnit odtah na fasádu, nicméně je nutný podrobný výpočet dle příslušných norem např. Změna Z2 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Plyn
tisk