Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.21 / dotaz č. 129614
Dobrý den. Prodávám budovu, kde v současné době není žádné vytápění. Vandalové zničili rozvaděč, který sloužil k rozvodu el.en. pro elektrický kotel k vytápění a ohřevu TUV. Rozvaděč je neopravitelný, nevím, jestli nový majitel provede jeho celkovou rekonstrukci. Dále se v budově provizorně používala kamna na TP, která, ale také dnes v budově nejsou a jejich provoz nebyl nikdy nikým schválen. Nový majitel trvá na vypracování PENB. Pokud dám dotaz zpracovateli PENB a sdělím mu, že v budově není v době prodeje žádné vytápění, tak mi vypracování PENB odmítne s tím, že nemá co posuzovat... Budova je stará 100 let, v osmedesátých letech minulého století prošla budova kompletní rekonstrukcí po požáru. Je tedy nutné PENB ze zákona vypracovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
průkaz energetické náročnosti (PENB) se zpracovává na budovu dle zákona 406/2000 Sb. a vyhlášky 264/2020 Sb. Podle zákona 406/2000 Sb. § 2 ods. (1) písm. p) je budovou nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí za účelem vytápění nebo chlazení.
Pokud ve Vámi popisovaném objektu není užívána energie pro úpravu vnitřního prostředí a technické systémy v budově nejsou schopny funkci vytápění nebo chlazení zastávat, pak by se z pohledu zákona 406/2000 Sb. nejednalo o budovu a PENB by nemusel být zpracován.

Ve Vašem případě je to ale diskutabilní. V objektu, který popisujete jsou instalovány zdroje vytápění - kotel i kamna na tuhá paliva. Předpokládám, že minimálně kamna jsou provozuschopná. Zřejmě je provozuschopný i elektrokotel, pokud by k němu byl obnoven přívod elektřiny. V tomto případě bych tedy spíše doporučoval nechat PENB zpracovat. Zpracovatel PENB bude uvažovat s vytápěním elektrokotlem, případně s doplňkovým vytápěním kamny.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk