Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.21 / dotaz č. 130519
Dobrý den, prosím o informaci :
1. zda je možno u pasivního domu z VPC napojit vnitřní nosnou zeď provázáním s obvodovým zdivem a jakým způsobem se v tomto případě řeší vzduchotěsná rovina?
2. v jaké fázi stavby se aplikuje foukaná celulóza do dutiny šikmé sedlové střechy zateplené až na půdu k hřebeni ( záklop OSB PD 3 deskami , tl. 15mm ). Je možno provést zafoukání krovu před stojními omítkami? Musí být v případě aplikace omítek až po zateplení zajištěna vzduchotěsná rovina v obl. podkroví a půdy? OSB deska je parobrzda, bylo by dostačující mít hotovou vzduchotěsnou rovinu se všemi přelepy a latex. nátěrem nebo jsou nutná jiná opatření vzhledem k mokrému procesu omítek ( v případě realizace omítek po zateplení).
Moc děkuji za Váš čas i odpověď
Dobrý den,
Ad 1. ideální je postupovat přesně dle technických informací výrobce daného materiálu. Obecně toto nedoporučuji, jednak kvůli vytvoření vzduchotěsné roviny a jednak kvůli rozdílnému "dotvarování" vnější a vnitřní stěny a následnému prasknutí omítky šikmo k místu spojení obou stěn. Napojení "natupo" je pohyb umožněn a případná prasklina vznikne svisle v rohu.

Ad. 2. ideální je mokré procesy realizovat před aplikací. Pokud to však není možné, je v pořádku realizovat tak jak popisujete, bez dalších úprav. Malé množství vlhkosti, které by se dostalo případně skrze OSB desky (s latexovým nátěrem se nejspíš nedostane nic) zvládne skladba s foukanou celulózou odvést.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk