Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.21 / dotaz č. 130651
Dobrý den, stavím pasivní dům, právě mi firma osadila na zdivo Vapis 200 jako překlad nad francouzskými dveřmi a rohovým oknem v kuchyni ocelový nosník IPE 300. Mohli byste mi poradit nebo poslat nákres detailu, čím nebo jak zateplit tyto nosníky? Firma je osadila přímo na cihly a nad nosníkem pokračuje opět s cihlami. Neměli mezi nosník a cihly vždy vložit nějakou izolaci pro přerušení tepelného mostu? Dům bude pasivní, vnější izolace 24cm. Děkuji.
Dobrý den,
neznám další návaznosti a rozměry otvoru, ale řešení pomocí I nosníku není ideální hned z několika důvodů. Prví je již vámi zmiňovaný tepelný most. Ocel má samozřejmě jiné tepelně izolační vlastnosti než má vápenopískové zdivo. Druhým důvodem může být také jiná reakce této části na případné dotvarování a teplotní roztažnost.

Lepším řešením je vždy použití systémových překladů daného systému. Případně použití na místě řešeného vytvoření překladu ze železobetonu.

Co se týká vložení tepelné izolace mezi zdivo a ocel, tak tam by toto nepomohlo, jde o prostup tepla v rovině interiér a exteriér.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk