Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.21 / dotaz č. 130886
Dobrý večer,
som student magisterského studia na VUT v Brně a rozhodol som sa pre diplomovou tému: pasivní polyfunkční bytový dům z CLT panelů v malé obci ,v zastavěné části obce.

Moj stručný dotaz zní: Ako riešiť ohřívaní vody a vytápění, jestli : 1.) jednotlivo, tj. aby každá bytová
jednotka, komerce .. mala svoju
jednotku na vytápění např.: boiler,
tepelné čerpadlo..)
2.) ako celek, celý bytový dům, tj.
celá energetický vztažná plocha na
celé zastavěné ploše BD např.:
centrální tepelné čerpadlo,
může být i víc článkové,

Chcem to riešit z hlediska finančního (výstavba, užívaní) a i z hlediska jakou uhlíkovou stopu to má na okolí (penb. musí být min. B)



Dobrý den,
vhodnější volbou v naprosté většině případů je jeden zdroj pro celou budovu. Následně záleží na možnostech vaší lokality. Předpokládám že "málá obec" nemá CZT a rozvody. Zůstává následně možnost plynu, pokud zde je. V tom případě by mohla nejlépe ve všech pohledech vycházet instalace soustavy kondenzačních plynových kotlů. Pokud ani toto nepřipadá v úvahu, tak je potřeba zvažovat zdroje na elektrickou energii, konkrétně nejspíše systém založený na tepelném čerpadle.

U tepelného čerpadla je následně spousta možností a nelze univerzálně říci, která bude nejlepší. Dle velikosti budovy a lokality je možné volit mezi systémem hlubinných vrtů a tepelných čerpadel a po vzduchová tepelná čerpadla.

Dále bývá výhodná instalace FVE panelů, které je potřeba dimenzovat tak, aby maximální množství vyrobené energie bylo spotřebováno v budově (může se jednat o dotápění, chlazení v létě a přípravu teplé vody).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk