Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.11 / dotaz č. 25353
Dobrý den, přestavujeme zahradní domek na RD celková obytná plocha činí 114m2.Nyní se rozhodujeme jak nejúčelněji a ne příliš nákladně tento dům vytápět. Chtěli bychom poradit jaký kotel máme zvolit, tak abychom mohli zároveň přitápět krbem a rovněž jestli je možnost využívat ohřev vody. Komín má průměr 200mm, kotel by mohl být ve sklepě,nemáme plyn. Představa je kotel na tuhá paliva(palety).
Dobrý den,

pro výběr správného zdroje tepla je vždy dobré znát tepelnou ztrátu objektu.
Pokud by se jednalo o dům s nižší tepel. ztrátou na úrovni nízkoenergetických domů, pak by pro Váš dům postačovala kombinace krbové vložky s kvalitním teplovodním výměníkem. Tato vložka by zajistila jak vytápění objektu tak ohřev TV v topné sezóně.
Pro dům s vyšší tepelnou ztrátou by již bylo nutné nainstalovat zdroj o vyšším výkonu. Peletkové kotle se řadí mezi zdroje s nejnižšími provozními náklady. Při použití tohoto zdroje musí být pamatováno na zvolení dostatečných prostor pro umístění zásobníku a kotle. Provoz není plně automatický, vyžaduje určitý stupeň obsluhy. Ohřev TV je možno realizovat přes akumulační zásobník. Při tomto způsobu vytápění není problém s přitápěním krbem. V době přitápění bude peletkový kotel utlumen regulačním systém.
Pro ohřev TV mimo topnou sezónu doporučujeme použít el. topnou vložku případně v kombinaci se solárními kolektory. Je rozumné při instalaci vyššího počtu solárních kolektorů u nízkoenergetických domů použít tuto energii i pro vytápění.

S pozdravem

Ing. Dana Kaniová, CSc.

EKIS ENERGO-STEEL Ostrava
Odpovídá:  Ing., CSc. Dana Kaniová* - EKIS Ostrava, Energo steel
Téma:  Vytápění
tisk