Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.11 / dotaz č. 25360
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na několik věcí týkající se vytápění novostavby.
1. Máme zájem o tepelné čerpadlo VZDUCH VZDUCH, a chtěli bychom vědět jaké parametry musí splňovat dům, abychom maximálně využili výkon čerpadla.(ZDIVO+okna)
2.Do jakých venkovních teplot je tento systém účiný bez použití jiného tepelného zdroje, popřípadě jaký zdroj je s tímto systémem nejlépe kombinovat.
3. při použití tepel. čerpadla vzduch vzduch je výkonější použít podlahové topení nebo klascké radiátory?
Děkuji za odpovědi.
Hezký den,

doporučuji Vám nový dům postavit s co možná nejlepšími tepelně-technickými parametry na úrovni pasivního domu. Pouze u okenních výplní není nutno mít všude osazena trojskla (na sever ano, na východ, jih a západ ne), protože mají zase nižší solární zisky. Mělo by to být předmětem návrhu projektu domu a podloženo energetickými výpočty. Cílem by měla být co možná nejnižší tepelná ztráta domu. Osazení rekuperační a větrací jednotky není nutné, protože můžete větrat přirozeně okny. To bude záležet jenom na Vás kolik budete mít peněz. Provoz i pořízení VZT zařízení není levnou záležitostí.

Tepelné čerpadla vzduch-vzduch bych na vytápění domu nedoporučoval. Výhodnější je vzduch-voda, pokud máte zájem realizovat teplovodní vytápění. Na předehřev vzduchu v chladném období se většinou využívá předehřev elektrickým přímotopným registrem nebo teplovodní výměník. Vidíte, že se bez předehřevu vzduchu neobejdete. Většinou se jako nejvýhodnější venkovní teplota pro provoz TČ vzduch-vzduch pohybuje v rozmezí okolo +7°C. To bývá TČ nejúčinnější a má nejvyšší topný faktor a tepelný výkon. Pro vytápění celého domu se ale většinou nehodí, neboť jejich výkon nebývá velký.

Obecně vytápění elektřinou patří k nejdražším způsobům vytápění, neboť budete platit poměrně dost peněz za stálé měsíční platy dle velikosti jističe a také cena za 1 kWh se neustále zvyšuje.

Jaký druh otopné plochy použijete bude záležet na Vašem rozhodnutí, neboť jak podlahové vytápění tak také otopná tělesa mají své výhody a nevýhody (podlahové topení má delší dobu náběhu, nepružně reaguje na změny teplot venku a na oslunění a nevyužívá tak sluneční a vnitřní tepelné zisky-proti tomu nezabírá místo a je příjemně teplo od nohou, otopná tělesa mají krátkou dobu náběhu a pružněji reagují na změny teplot venku a na oslunění a využívají tak sluneční a vnitřní tepelné zisky, lépe zamezují sálání chladného vzduchu od oken-proti tomu zabírají místo pod okny).

Jaký zdroj tepla na vytápění použít je potřeba zvážit v součinnosti s projektantem vytápění a podle dostupnosti paliv a energií v místě výstavby domu.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

*Go012011*