Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.11 / dotaz č. 25364
Dobrý den,
je dobrý nápad mít v domě s vypočtenou tepelnou ztrátou 7,5kW a plochou 170m2 ve dvou podlažích, podlahové topení napojené na tepelné čerpadlo (země-vrt-voda) nebo je výhodnější mít kombinaci podlahového vytápění s radiátory?
V případě pouze podlahového topení je nutné k tepelnému čerpadlu přikoupit další součásti, jestliže uvažuji o regulaci v každé místnosti samostatně?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

pokud se jedná o RD, kde strop na hranici dvou vytápěných podlaží vykazuje nižší tepelný odpor, doporučovali bychom kombinaci podlahového topení s radiátory.
Při instalaci radiátorů musí být dbáno na větší otopnou plochu v závislosti na volbě nízkoteplotního zdroje.
Instalace podlahového topení ve 2.NP by měla smysl, pokud je odpor skladby stropní konstrukce mezi dvěmi podlažími vyšší anebo je pod tímto podlažím nevytápěný prostor. Při instalaci podlahového topení do obou pater doporučujeme instalovat zónovou regulaci jednotlivých místností.
Při použití podlahového topení se samostatnou regulací místností bude nutné osadit jednotlivé okruhy podlahového topení termostatickými ventily se servopohonem. Do jednotlivých zón místností se osadí prostorové termostaty. Komunikace bude probíhat přes sběrnici k jednotlivým prvkům systému bezdrátově nebo pomocí kabelů. Oběhové čerpadlo topení bude také ovládáno touto sběrnici na základě požadavku regulačního systému.

S pozdravem

Ing. Dana Kaniová, CSc.
EKIS ENERGO-STEEL Ostrava
*Op200111*
Odpovídá:  Ing., CSc. Dana Kaniová* - EKIS Ostrava, Energo steel tisk