Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.11 / dotaz č. 25443
Prosím o radu ve dvou věcech:

1. Ve vaší CO2 kalkulačce jsem našel údaj, že 1kWh z nefotovoltaického zdroje je 0,184 kg CO2. Lze toto číslo nějak oficiálně doložit? Já doposud měl za to, že v Česku činí tento koeficient 0,53 až 0,58. Dalo by se zjistit jaký byl vývoj tohoto koeficientu na brněnsku v dodávkách elektřiny pro velké firmy od roku 2004?

2. Nikde jsem se na stránkách E-ONu nedočetl nic konkrétnějšího o dodávkách energie ze zdrojů s nízkými (nulovými) emisemi CO2 pro velké firmy, někdy takovéto energii říká „zelená“ a obvykle je za vyšší cenu než „obyčejná“.

Děkuji za odpovědi
Dobrý den, k Vaším dotazům můžeme říci následující

1. Toto je velmi složité téma, emisní faktory v současné době nemají legislativní oporu, byly uvedeny: vyhl. 352/2002 Sb (nyní neplatná, ale použivaná) a vyhl. 356/2002 Sb (nyní neplatná), dle výše uvedené legislativy je emisní faktor pro energetický mix výroby elektrické energie v ČR 1,17 kg/kWh. Vy jste asi vycházel z kalkulačky EnergiePlus od E.ONu, kde je hodnota 0,184 kg/kWh, která zřejmě vychází z aktuálního energetického mixu výroby EE dodavatelů E.ON. Rozdíl těchto dvou emisních faktorů je způsoben různým podílem výroby v klasických (uhelných) elektrárnách (ČEZ jich má hodně, E.ON méně).
K druhé části dotazu, koeficient se těžko lokalizuje, elektřina je dodávána z nadřazeného systému (ČEPS).
Na poslední stránce faktury od E.ONu máte vždy výsledný palivový mix vyrobené EE, z toho se dá také ledasco odvodit.
Obecně Vám doporučejeme se obrátit na Ministerstvo životního prostředí.

2. Není nám známa tato služba v ČR (ověřováno na infolince E.ONu), teoreticky z obchodního/marketingové hlediska je to možné, ale technicky se tato elektřina oddělit nedá. E.ON má několik svých "zelených" zdrojů a také samozřejmě má vykoupenou elektřinu z velkého množství fotovoltaických elektráren.

EDITACE odpovědi:
k bodu 2: Podařilo se nám zjistit, že E.ON Energie nabízí službu, kterou zřejmě myslíte. Je určena jak korporátním, tak i soukromým subjektům. Tato elektřina je osvobozena od daně z elektřiny (28,30 bez dph/MWh), získáte také certifikát a propagační loga o využívání této EE. Cena je vždy stanovena individuálně, proto Vám doporučujeme se obrátit přímo na společnost E.ON Energie, nejspíše se dají nalézt i další obchodníci s elektřinou ve Vašem regionu.

Pěkné dny
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný* - EKIS Brno, Energ-servis tisk