Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.1.11 / dotaz č. 25482
Dobrý den, jsem velmi zklamán investicí do TČ vzduch - voda, náklad cca 250 tis. Kč, výkon 15 kW, tepelná ztráta RD 10,5 kW, spotřeba v topné sezóně cca 2 MWh/měs. bez ohřevu TUV. Za vložené peníze bych měl např. výkonný kotel na dřevo + kompletně zateplený RD. Můžete mi poradit způsob jak nezávisle na dodavateli posoudit, zda TČ splňuje parametry které má mít, resp. posoudit jeho vhodnost z hlediska energetické náročnosti RD a topného systému ? úpřípadně doporučit specializovanou firmu v regionu, která se tím zabývá ?

Vážený pane,
v první řadě bych vám doporučil obrátit se na firmu, která se zabývá servisem tepelných čerpadel, aby zkontrolovala zda je zařízení zapojeno správně. Může se stát, že ve skutečnosti je TČ zapojeno jinak než podl projektu. Dále je třeba zkontrolovat, jak je nastaveno odstraňování námrazy z venkovního výměníku. Některá TČ spotřebují velkou část energie na to, aby výměník ohřála a rozmrazila - tím pádem netopí do domu, ale venku.
Seznam expetrů kteří se tímto zabývají ne např. zde:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx


Další možností je obrátit se na soudního znalce, který zařízení zkontroluje a případně najde možnost nápravy, pokud existuje a vy se pak můžete obrátit na dodavatele aby případnou chybu odstranil.
Seznamm znalců je zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm

Přeji hodně úspěchů!
Karel Srdečný, EkoWATT

*Op200111*