Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.1.11 / dotaz č. 25483
Dobrý den, bydlím ve středně velkém RD a trápí mne zvýšená spotřeba
elektřiny - mimo topnou sezónu cca 0,9 MWh/měs. včetně ohřevu TUV. Nemám přitom žádné
nadstandardní spotřebiče - pračka (starší), lednice a mrazák (nové), varná
deska (nová), bojler 120l (4 roky v provozu), žádné výkonné motory.
Zkoušel jsem spotřebiče měřit a nenarazil jsem na žádnou anomálii, nechal jsem
též přezkoušet elektroměr - vše bez výsledku. Můžete mi poradit způsob jak zjistit příčinu zvýšené spotřeby, event. mi k tomu někoho doporučit ?
Vážený pane,
tohle je může být obtížně řešitelný problém a jediná cesta je trpělivě zkoumat všechny možnosti. Z vašeho dotazu mi vyplývá, že vodu zřejmě ohříváte elektřinou a elektřinou také topíte. Ohřev vody je poměrně energeticky náročný a v době mimo topnou sezónu to může být významný spotřebič a tak bych asi začal se zkoumáním u toho elektrického boileru. Nejlepší řešení jak získat dobrý přehled o spotřebě je instalace podružného elektroměru do přívodu k boileru. Elektroměry se dnes dají poměrně levně koupit (viz např. http://www.hutermann.com/eshop/001/produkty/elektromery-od-188-/elektromer-na-din-listu-jednofazovy-digitalni-meric-spotreby-wattmetr-hutermann-ht-1yd) a instalaci vám provede každý elektrikář.
Další na řadě by mohla být lednice a mrazák; jejich spotřeba se dá sledovat pomocí měřiče spotřeby (http://www.shop-online.cz/AEB/Meric-spotreby-elektricke-energie-vypocet-ceny-odebranych-kW-AKCNI-CENA-PLATI-PRI-ODBERU-2ks-a-vice-cena-za-kus_g5091.html). Pamatuji se na jednoho klienta u něhož způsobil zvýšení spotřeby energie vadný termostat na mrazáku, který způsobil, že kompresor chladil trvale. Pak asi přijde na řadu pračka a varná deska a další větší spotřebiče. Když takhle změříte všechny významnější spotřebiče (u spotřebičů, které fungují přerušovaně je třeba měřit rozumně dlouhou dobu aby se spotřeba zprůměrovala) a přepočtete jejich spotřebu na řekněme jeden měsíc činnosti tak ji můžete srovnat s měsíční spotřebou na elektroměru (zaveďte si sešit do kterého si budete stav elektroměru vždy alespoň 2x týdně zapisovat). Podívejte se na stránky http://www.eccb.cz/, kde najdete v sekci Publikace brožurku "Úspory elektřiny v domácnosti" kde je o měření spotřeby něco více.
Další věc, kterou byste mohl ještě udělat je občas zkontrolovat zda se elektroměr příliš netočí když vypnete všechny významné spotřebiče; vyskytli se již případy, že tam kde je elektroměr umístěn mimo dům tak na něj byl připojen ještě někdo jiný; je to asi dost nepravděpodobné ale teoreticky možné.
Pokud budete mít další dotazy, zavolejte.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139