Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.11 / dotaz č. 25571
Dobrý den,

měl bych dotaz? Řešíme zateplení domu, jak technologický postup, tak dostačující tloušťku izolace.
Mám svoji představu nalepit 70mm fasádní polystyren na terče s tím, že by vznikla mezi polystyrenem a fasádou domu vzduchová mezera pro odvod par.
Dům je starý 30 let, postavený z materiálu siporex 400mm, vnítřní omítka vápenocementová 20mm, venkovní omítka vápenocementová 20mm + 0,05mm fasádní vrstva. V této vrstvě je bílý cement a latex. Dům je jednopatrový s podkrovím a podkroví je již zateplené 240mm vaty.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem


Vážený pane, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:
Vnější kontaktní zateplovací systémy jsou – ač se to na první pohled nezdá- náročné výrobky jak na výrobu, tak na technologii provedení. Z tohoto důvodu tyto systémy musí ze zákona projít souborem zkoušek s konečným vystavením certifikátu pro výrobce tohoto systému. Systémy mají proto pevně stanovené skladby a technologii provádění. Výrobci těchto systémů a norma na jejich provádění požadují zpracování stavební dokumentace na takovéto dodatečné zateplení, včetně zhodnocení stavu stávající zateplované stěny a poté přesně stanovenou skladbu zateplení, včetně typu a tloušťky tepelné izolace a kotvení. Na základě takovéto stav. dokumentace potom prováděcí firma předmětné zateplení provede, nejlépe při zajištěném tech. dozoru stavebníka.
Uvedené píšeme takto proto, protože již v úvodní části popisujete způsob provádění, který není přípustný u těchto vnějších kontaktních zateplovacích systémů provádět a to sice lepení jen na terče, s „provětráním“. Desky tepelné izolace jsou v těchto systémech lepeny vždy po obvodu a ještě s terči v ploše, někdy i celoplošně (bez provětrávání!!). Vlhkostní problematika je právě předmětem návrhu vhodného zateplovacího systému včetně jeho tep. izolantu v závislosti na stavu a typu stávající podkladní konstrukce a stávajících povrchových úprav.
Další zásadní otázkou je i provedení tloušťky tohoto dodatečného vnějšího kontaktního zateplení. Dle základních orientačních přepočtů (vzhledem ke stručně popsané stávající skladbě) navrhovaná tl. 70mm EPS bude sice splňovat základní současný normativní požadavek na součinitel prostupu tepla U, ale takto provedené zateplení bychom už doporučovali provést s výhledově perspektivnější větší tloušťkou, a to tak, aby aspoň byla splněna hodnota souč. prostupu tepla normativní doporučená. Tato by byla dosažena s tloušťkou EPS cca 120 mm. Je to stavební zásah, který bude mít delší životnost a proto by měl být dle našeho názoru proveden i s jakousi elementární „energetickou perpektivou“, aby nebyl takřka hned po provedení morálně zastaralý (na začátku tohoto roku bude např. i upravena současná tep. technická norma apod.).
V případě zájmu je možno tuto Vaši problematiku dále konzultovat i osobně na našem konzultačním středisku EKIS v Olomouci a to po předchozí tel. dohodě – Ing. P.Svoboda, tel. 777068990


S pozdravem Ing. P.SVOBODA EKIS Olomouc

*Op280111*
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk