Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.11 / dotaz č. 25637
Dobrý den,zvažuji koupit a hledám nemovitost s pozemkem vhodnou pro vybudování malé vodní elektrárny. Na koho bych se měl prosím v prvopočátku obrátit, aby mi sdělil, zda konkrétní lokalita je pro vybudování MVE vhodná, když prozatím k nemovitosti nebudu mít žádné vlastnické právo?

Také bych se Vás rád zeptal, zda lze využít dotace Efekt 2011 na koupi starší MVE a následné její repase a jestli je veřejně přístupná nějaká databáze MVE na vodních tocích?

Děkuji
Dobrý den,
co se týče veřejné dostupnosti databází MVE nabízí se zde internetové stránky http://www.calla.cz a http://mapa.czrea.org. Jedná se však o většinou již provozované MVE, nicméně si je můžete ve vašem blízkém okolí fyzicky zmapovat, je možné že nejsou provozovány např. z důvodů poškození během záplav apod. Dále jsou u jednotlivých správců toků např. Povodí Odry ( http://www.pod.cz ) dostupné za úplatu jak tištěné mapy toků tak digitální data průtoků atd. Nicméně jeden typ pro výstavbu MVE v okrese Bruntál bych pro vás měl a rád vám zprostředkuji kontakt (jiri.krupka@tiscali.cz, GSM 739 677 797). Ve věci využití programu Efekt 2011 pro výstavbu či rekonstrukci lze uplatnit žádost o dotaci (max. 3 mil. Kč resp. max. 40% z uznatelných nákladů) v termínu do 28.2.2011. Žadatelem může být pouze osoba podnikající. Stavební povolení se při předkládání žádosti nedokládá, dokládá se až ve druhé fázi administrace tj. do 30 po přiznání dotace. Potenciální zdrojem dotací je rovněž program EKO-ENERGIE spadající pod Operační program podnikání a inovací (www.mpo.cz), v současnosti však není příjem žádostí formou uveřejnění výzvy vyhlášen.

Jiří Křupka
Odpovídá:  Ing. Jiří Křupka* - EKIS Bruntál
Téma:  Energie vody
tisk