Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.11 / dotaz č. 25651
Má cenu šetřit, když si dodavatelé na své vždy přijdou - proti roku 2009 vzrostly ve vyúčtování za rok 2010 paušály na distribuci plynu 2x a na obchod dokonce 3x ! Jak toto může spotřebitel ovlivnit ?
Dobrý den,
z Vašeho dotazu je cítit rozčarování nad současnou rostoucí tendencí cen energií, což je z pohledu spotřebitele pochopitelné.
Paušální a distribuční složky ceny energií jsou určeny plošně cenovým rozhodnutím ERÚ (www.eru.cz), dodavatel energie má tedy možnost konečnou cenu ovlivnit pouze z části, např. u el. energie je to platba za silovou elektřinu, obdobné je to u plynu.
Z pozice spotřebitele (i domácnosti) máte dnes možnost, a to jak u el. energie, tak i u zemního plynu, k výběru Vámi zvoleného dodavatele, což do jisté míry zaručuje konkurenční prostředí.
Zde je však nutno upozrnit, že ceny energií v ČR jsou stále výrazně nižší než např u našich sousedů v Německu či Rakousku, a to i při srovnání kupní síly peněz.
Do budoucna je rozhodně odůvodnitelný předpoklad k dlašímu navyšování cen energií právě proto rozhodně šetřit cenu má. A to nejen šetřit, ale podnikat investiční kroky k následnému úspornému nakládání s energiemi, jako jsou možnosti zateplení, vyýměny oken apod., ale také např. úsporné zářivky.
S pozdravem
Ing. Jan Kárník
MC Energy s.r.o.
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník* - EKIS Kladno
Téma:  Plyn
tisk