Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.11 / dotaz č. 25744
Dobrý večer, prosím o odpověď na následující dotazy.

Společnost Eon vybudovala v lokalitě Viničné Šumice podzemní přípojku NN pro několik RD. Část přípojky položila na můj soukromý pozemek (doposud bez jakékoli platné smlouvy) a pozemky sousedů, zbytek je veden pod veřejnou komunikací. Dodatečně po mě přes sub firmu chtějí zřízení práva odpovídající věcnému břemenu ve smyslu § 25/5 z. 458/200 Sb. Zřízení je odůvodněno již citovaným § 25. Síť má být provozována ve veřejném zájmu dle § 2/2 energet. zákona. Vybudování podzemního vedení není jedinou technickou možností (ve zbytku obce je vedení nadzemní, technická stránka a zdůvodnění podzemního vedení nebylo vlastníkům RD nijak sděleno). Za zřízení věcného břemena (a trvalé znehodnocení pozemku) nabízí Eon ve smlouvě jednorázovou částku 500 Kč !!!
Snažil jsem se prostudovat zejména energet. zákon, příp. související legislativu, nicméně nejsem si jistý v následujících bodech:
- může Eon bez mého souhlasu (souhlas majitele dotčeného pozemku) zřídit věcné břemeno na podzemní vedení NN s odvoláním na § 25/5 energet. zákona?
- jaká je odpovídající/běžná finanční náhrada za zřízení věcného břemena ve vztahu k "znehodnocení ceny nemovitosti věcným břemenem"?
- jsou i jiné možnosti, jak situaci s vedením NN řešit? (např. smlouvou s výslovným souhlasem vlastníka, která není na dobu neurčitou)?
- pokud došlo k položení přípojky NN přes můj pozemek bez jakéhokoli předchozího písemného souhlasu a projednání, jde o "černou stavbu"? - jak se mohu bránit a jaké sankce Eonu hrozí?

Děkuji, s pozdravem
Dobrý den,
Vámi popisovanému vybudování podzemního vedení NN společností E.ON předcházelo stavení povolení, které bylo vyvěšeno na stavebním úřadu městyse Pozořice dne 12.10.2009. Stavební povolení bylo řešeno veřejnou vyhláškou viz více na odkaze: http://www.pozorice.cz/index.php?id_text=2672&search_string=viničné__šumice. Stavební povolení bylo vydáno pro stavbu: prodloužení distribuční sítě NN - nové kabelové vedení pro lokalitu s rodinnými domy (20 RD) - lokalita "Loučky"……… V části „Poučení“ je uvedeno, že proti tomuto rozhodnutí mohou účastníci řízení podat odvolání ve lhůtě 15 dnů ode dne jeho oznámení. Další průběh řízení neznám, ale stavební povolení bylo vydáno a na jeho základě společnost E.ON stavbu provedla. Tomuto stavebnímu řízení předcházelo řízení územní, to jsem již nedohledal.
V platnosti jsou ustanovení o právech provozovatele distribuční soustavy dle §25 odst. 4) písmene e) až h) zákona 458/2000Sb. v platném znění a také ustanovení o povinnosti provozovatele distribuční soustavy dle §25 odst. 9) a 10) zákona 458/2000Sb. v platném znění. Obecně řečeno provozovatel distribuční soustavy má právo zřizovat a vést cizími pozemky distribuční vedení, při dodržení právního předpisu 183/2006Sb. stavební zákon. Při provádění prací je povinen maximálně šetřit práva vlastníka dotčeného pozemku a po dokončení prací je povinen pozemek uvést do „původního stavu“, který odpovídá povaze pozemku a dále je povinen o této skutečnosti uvědomit vlastníka, což učinil. V případě, že touto stavbou dojde k majetkové újmě nebo omezení práva původního vlastníka (věcné břemeno zapsané v katastru), má vlastník pozemku právo na přiměřenou jednorázovou náhradu. Tu musí uplatňovat u provozovatele distribuční soustavy do 6 měsíců od data, kdy se o této skutečnosti dozvěděl. Její výše není určována tabulkově, jde o smluvní hodnotu. Nabídnuta výše 500Kč bývá považována za standardní, ale je nutno vzít pod úvahu celou řadu okolností (míra omezení vašich práv k nemovitosti, znehodnocení pozemku, jaký je stávající účel nemovitosti – stavební parcela, orná půda, zahrada …..). Pokud by nedošlo k dohodě na výši náhrady škody, bylo by nutno tuto záležitost řešit s využitím znaleckého posudku.
Pro získání bližších informací doporučuji navštívit stavební úřad v Pozořicích.
S pozdravem R. Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta
Téma:  Legislativa
tisk