Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.11 / dotaz č. 25750
Dobrý den, mám dotaz ohledně velkého rosení oken v novostavbě. Instalována jsou okna z profilu Salamander streamline standard 7 s trojskly, vlhkost v interieru kolem 50%, u oken kolem 60%(měřeno ráno před vyvětráním). Od teplot kolem nuly níže se rosí skla ve spodní části, zasklívací profil i rám okolo. Kolem těsnění mezi křídlem a rámem se dělá pruh z kapek (průměr až 5mm) po celé šířce u spodu okna a i po stranách, u dvoukřídjých oken je orosena celá mezera mezi křídly, z pantů voda teče přímo proudem. Hrubá stavba z tvárnic Ytong lambda 375 na lepidlo byla postavena v roce 2009 a nechána "vymrznout" bez oken, v r.2010 zatepleno polystyrenem 120mm, strop sádrokarton, nad ním 30cm vaty, takže zdrojem vlhkosti mohou být snad jen podlahy - lité betonové v červenci 2010, zakryté podlahovými krytinami ař v listopadu 2010. V domě je podlahové vytápění, ale převážně se používá topení v krbu bez vodního výměníku. Špalety oken zakryty zvenku i zevnitř polystyrénem cca 1cm přes rám. Větrání přes centrální rekuperační větrací jednotku, zatím ručně spínané, větrám tak 3x denně, vypínám při vlhkosti v interieru kolem 45%.
Příklad měření, kdy jsou oroseny rámy oken téměř kolem dokola a trojsklo od spodu asi 3-5cm:
Teplota venku -10°C
Teplota uvnitř 20°C
Teplota skla v rohu u těsnění (uvnitř) 12°C
Teplota rámu u těsnění křídlo/rám (uvnitř) 6°C
Poraďte prosím, zda to může být způsobenovadou oken, vlhkostí, nebo chybným seřízením - je možné, že těsnění netěsní dostatečně, případně jakou teplotu by měl mít rám okna a sklo těchto parametrů.
Předem Vám děkuji za odbornou radu.
S přáním pěkného dne
Vážený pane,
Při teplotě 20°C a vlhkosti 50% je teplota rosného bodu 10°C (viz http://www.stavebnictvi3000.cz/vypocty/vlhkost-v-byte/?TEP=20&RH=50&TEPN=20). Takže kondenzace u těsnění křídlo/rám je celkem pochopitelná a při spodním okraji skla by sice teoreticky neměla nastávat, nicméně je otázkou jak přesně byla ta teplota skla změřena a také vlhkost vzduchu v místnosti může trochu kolísat a ono to trvá docela dlouho než se zkondenzovaná vlhkost odpaří; jednoduše řečeno není to zas tak překvapivé. Pokud jde o panty tak
tam mne to také nepřekvapuje, tam prostě je asi tepelný most skoro u všech oken. Jiná otázka je zda ty naměřené
teplotu na rámu a skle jsou v souladu s tím co výrobce rámu a zasklení deklaruje. Našel jsem, že rám má podle údajů prodejce U = 1,105 W/m2K
(http://www.ri-okna.cz/sortiment/okna/zelena_usporam/streamline7?profil=streamline7). Pokud by to platilo v celé ploše rámu, tak by ke kondenzaci docházet nemělo; povrchová teplota by měla být přibližně 12°C. Jenže je asi třeba počítat s tím, že ten rám je nehomogenní (dutý profil s mnoha přepážkami) a zrovna v místě těsnění je tepelný most. Je také možné, že těsnění není dokonale těsné a pak by průnik chladného vzduchu mohl v okolí vyvolávat kondenzaci. Poněkud překvapivá je kondenzace u dvoukřídjých oken kde je orosena celá mezera mezi křídly.
Výrobce nicméně uvádí, že "Členění komor s dvojnásobným množstvím příčných výztuh vyhovuje požadavku na dosažení maximální mechanické stability". Mechanická pevnost a tepelná izolace jsou často protichůdné požadavky, takže asi museli udělat nějaké kompromisy. Asi by měli k těm oknům dávat ještě údaj o povrchové teplotě nebo rovnou termovizní snímek. Jestli máte nějaký vhodný dotykový (http://www.e-pristroje.cz/teplomery-dotykove.html) nebo bezdotykový teploměr (http://shop.conrad.cz/websale7/), můžete zkusit změřit teplotu v různých místech rámu.
Kondenzaci bych ale neočekával na povrchu skla pokud má teplý rámeček, hodnotu U přibližně 0,6 a je zasazeno hlouběji do rámu (viz http://www.ri-okna.cz/pdf/produktovy_katalog.pdf).
Takže to shrnu:
-zkuste tam pozvat tu firmu a ať zkontrolují zda rámy těsní a nejsou někde posunuté nebo tak něco
- požádejte je o nějaké upřesnění toho za jakých podmínek může docházet ke kondenzaci; jestliže někdo prodává okno se sedmikomorovým rámem a trojsklem, tak lze očekávat, že má nějaká měření ze zkušebny a měl by vědět zda a v jakém rozsahu může kondenzace vlhkosti na oknech nastat
- pokud se ukáže, že okna mají nějakou vadu, tak by to měli nějak napravit a pokud ne, tak asi nezbyde než se s
tím smířit nebo si nechat udělat znalecký posudek a jít k soudu.

S pozdravem ing.Jan Truxa

KM
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk