Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.11 / dotaz č. 25773
dobry den, uvazujeme o koupi kotle na paletky. nyni topime drevem&uhlim.jedna se o vytapeni plochy ca.200m² v rod.domku na sumave. jak "narocna" je prestavba topeni na biomasu. je to skutecne vyhodnejsi nejen cenove ale i tepelne, jak se vsude pise. na koho se (krome vas) mame obratit. je mozne nekde ziskat nejake katalogy, ap...prestavba by se mela uskutecnit letos. je mozne ocekavat dotaci od statu.?

za konkretni informace predem dekuji.
Dobrý den a děkuji za zájem o naše poradenství. Pokud máte instalován systém ústředního topení, t.j. kotel, otopná tělesa a příslušné rozvody, pak by náročnost přestavby spočívala pouze ve výměně kotle a jeho připojení na stávající rozvody. Cena přestavby by pak spočívala v ceně kotle a montážních prací. Provozní náklady při spalování pelet by oproti uhlí i kusovému dřevu byly poněkud vyšší. Porovnání nákladů na vytápění při spalování různých druhů paliv najdete na př. na internetových stránkách www.eccb.cz. Tyto náklady ale nezahrnují časovou náročnost používání uhlí či dřeva, která spočívá v každodennní obsluze, přípravě a manipulaci s palivem, vynášení popela a dalších souvisejících činnostech. Moderní kotle na pelety pracují zcela automaticky, pouze 1x za týden je nutno doplnit zásobník pelet u kotle a vybrat popel. Účinnost spalování při používání pelet je vyšší než u uhlí či kusového dřeva a provoz je proto energeticky úspornější. Pro užívání pelet je nutno mít vhodný suchý prostor na jejich uskladnění, pokud možno v blízkosti kotle.
Státní dotace na pořízení kotle na biomasu byly poskytovány na základě žádosti v rámci programu "Zelená úsporám", který je v současné době pozastaven. Podmínkou pro poskytnutí dotace byla zejména náhrada kotle na fosilní paliva (uhlí) kotlem na biomasu na vytápění trvale obydlených budov, případně instalace kotle na biomasu do rodinných domů, kde ústřední vytápění dosud nebylo. Pokud budou pro poskytování dotací stejné podmínky i po obnovení tohoto programu, byla by možno obdržet dotaci v rozsahu 50 000 až 95 000 Kč v závislosti na vybavení kotle. Tyto a další podmínky jsou uvedeny na www.zelenausporam.cz, kde také najdete seznam výrobků a technologií, na které bylo možno žádat o dotaci. U uvedených výrobců kotlů je pak možno si vyžádat propagační materiály a technické údaje pro výběr kotle.
S žádostí o dotaci je v současné době nutno vyčkat na obnovení programu "Zelená úsporám" a znění případných nových podmínek dotací

S pozdravem Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk