Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.11 / dotaz č. 25779
Dobrý den, bydlíme v nájemním bytě v panelovém domě, který je centrálně vytápěn. Letos je to první topná sezona co máme zavedené měření tepla v bytových jednotkách. Lidé začali spořit a nyní jsme v situaci, že sousedé, kteří bydlí nad námi (mají horní krajový byt) odjíždí za prací a nejsou doma i 14 dní, vypínají topení na nulu. I přesto, že při vyúčtování mají nějaké procento slevu. My jsme se tím dostali do situace, že musíme pustit všechna topení na maximum, abychom dosáhli v bytě alespoň 21°C. Chtěli jsme se zeptat, zda takto mohou jednat, nebo zda existuje nějaká vyhláška, kdy je povinnost udržovat v bytě nějakou teplotu.Předem moc děkuji za odpověď.
Vážená paní, vámi dotazovaný problém řeší vyhláška 194/2007 Sb., kde se v § 2, odst. 6 uvádí, že místnosti je nutné vytápět na teplotu požadovanou v projektová dokumentaci. Pokud v bytě nad vámi není prokazatelně tento požadavek splněn, obraťte se na vlastníka domu aby zjednal nápravu, popřípadě lze požádat Státní energetickou inspekci o zákrok.
Obvykle se tyto případy řeší tak, že se na radiátory nainstalují termostatické hlavice, které neumožňují pokles nastavení pod + 15 °C.
Zdraví
František David.
Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň tisk