Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.11 / dotaz č. 25817
Dobrý den,
prosil bych o radu a Vaše zkušenosti ohledně přístroje jež má zvýšit účinnost radiátorů. Jedná se o ventilátor s adaptérem "Termík" (odkaz na webové stránky je na konci dotazu). Dotaz je poměrně jednoduchý - opravdu tento přístroj funguje, tak jak je popsáno? Máte nějaké zkušenosti s návratností této investice a roční úspory...a jaké (samozřejmě chápu, že záleží na stavu objektu, počtu radiátorů, apod.)? Je bezpečný (z hlediska nechráněného přístupu malých dětí k němu)?
Děkuji za Vaše odpovědi.
S pozdravem

http://www.enviweb.cz/clanek/topeni/85090/jak-usporit-pri-vytapeni-2-vyuziti-ventilatoru-s-adapterem-termik
Dobrý den, děkujeme za Váš zájem o naše poradenství.
Použitím ventilátoru s adaptérem "Termík" zvýšíte okamžitý výkon radiátorového tělesa, ale nedodáte žádnou energii navíc se součtem v čase, tj. množství dodané energie. Naopak spotřebováváte energii a podle sazby, kterou využívá Vaše domácnost, zaplatíte spotřebovanou elektrickou energii. Navíc dojde ke zvýšené prašnosti za použití venilátoru. Další otázkou je napětí ventilátoru, z hlediska bezpečného napětí by měl ventilátor pracovat s napětím 12V , jako je tomu u některých typů konvektorů.
Provozem ventilátoru dojde i ke zvýšení hlučnosti, což jistě není zanedbatelné. Ventilátory, které se používají u některých typů kvalitních konvektorů, jsou dováženy z Anglie a jejich cena se může rovnat až ceně vlastního tělesa.
Stejného efektu dosáhnete zvýšením teploty vstupní vody do radiátoru, pokud je možné ji regulovat.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk