Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.11 / dotaz č. 25860
Mám nový kondenzační kotel (49 Kw) připojený k staré otopné soustavě s teplotním spádem 90/70. (alespoň dle dokumentace). Je lepší (ekonomičtější) topit déle na nízké teploty (okolo 60/50) nebo krátce na teploty okolo 80/70. Jedná se o železobetonovou stavbu, kde je nepravidlený provoz. Existuje nějaké matematické vyjádření vztahu "kolik hodin topení při teplotě stoupačky 50C odpovídá kolika hodinám při teplotě stoupačky 75C?
Dobrý den,

u Vašeho dotazu bych přivítal více informací o topné soustavě a budově, která se vytápí:
např. - máte zónovou regulaci, jak je otopná soustava stará, kolik má větví, jaké konstrukce jsou otopná tělesa atd.
- jak je budova velká, podrobněji ke stavební konstrukci - výplně otvorů, tepelné vlastnosti stěn, stropů, akumulační vlastnosti, provoz atd.

Všeobecně za ekonomičtější provoz je považován trvalý (delší provoz) na nižší teploty 60/50, je ale třeba respektovat požadavek výrobce kotle na dodržení převážné teploty v kotlovém okruhu, která je dle typu kotle a výrobce stanovena obvykle na min. 70°C.

Ano je to možné vypočítat, ale není to úplně jednoduché, v této souvislosti Vám doporučuji zadat alespoň energetický posudek (parciální energetický audit) zaměřený na Vámi zadanou problematiku (kompexní Energetický audit by samozřejmě byl lepší, ale dražší).
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo
Téma:  Vytápění
tisk