Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.11 / dotaz č. 25970
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazu v oblasti podpory: Úspory energie, aktivita B.1 Komplexní opatření ke snížení energetické náročnosti osvětlovací soustavy. Jako povinná příloha č.9 je Kopie výpisu z KN. Chci se zeptat zda je nutná tato příloha dokládat, když jednotlivá svítidla jsou umístěna na sloupech ČEZ (t.z., že nejsou v majetku města) a ty jsou v mnoha případech umístěny na soukromých pozemcích. Děkuji

Dobrý den,

ve specifikaci povinných příloh k žádosti o podporu v aktivitě B.1. programu EFEKT 2011 je uvedeno:

Kopie výpisu z katastru nemovitostí - jen u akcí, při kterých dochází k pořízení nebo technickému zhodnocení staveb a zařízení vedených v katastru nemovitostí nebo jiné relevantní doklady o vztahu ke zhodnocovanému majetku.

Podstatu Vašeho dotazu jsem konzultoval v zákaznickém centru ČEZ v Hradci Králové s výsledkem, že ČEZ není majitelem ani provozovatelem žádného zařízení veřejného osvětlení. V některých případech se může stát, že svítidla jsou montována na stožáry rozvodů NN, které jsou v majetku ČEZ, svítidlo samotné je však vždy v majetku obce. Pokud se jedná o samostatná svítidla s vlastními stožáry, ČEZ taková svítidla nevlastní ani neprovozuje.

V oblasti svítidel veřejného osvětlení je výpis z katastru nemovitostí nepoužitelným dokumentem, neboť jejich umístění na příslušném pozemku ošetřuje pouze věcným břemenem. Vztah obce (jako žadatele o podporu) k veřejné osvětlovací soustavě je nutno prokázat jiným relevantním dokladem.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Osvětlení
tisk