Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.11 / dotaz č. 26040
Dobrý den,
plánujeme stavbu malého přízemního RD o celkové zastavěné ploše 88 m2 a středové výšce 4,6 m. Dům bude zděný (pálená cihla o tloušťce 44), zvenku zateplen 10 nebo 15 cm polystyrenu, nebude podsklepen a jeho vnitřní dispozice je 3+kk (není v něm žádná technická místnost). Tepelná ztráta 6kW. Chtěli bychom poradit, která ze všech možných alternativ vytápění je pro tento dům nejvhodnější. Původně jsem uvažovali o TČ země/voda, ale teď si říkáme, zdali to není až příliš velká investice (nepatříme mezi tu bohatší část českého obyvatelstva) a zda se nám při takto malém domě vůbec investice do TČ vyplatí. V domě plánujeme všude podlahové topení a v obývacím pokoji instalaci krbových kamen (bez výměníku). Prosím o radu a Vaše doporučení. Předem děkuji a těším se na Vaši odpověď.
Vážená paní,
děkujeme za váš dotaz.
Nejprve, než odpovím, stručně k vašemu záměru. Pokud chcete dům zateplovat, pak nevidím, proč jej stavět z cihel tl. 44 cm, zvláště pokud nemáte příliš peněz. Stěna je potřeba proto, aby na ní držel strop či střecha a aby vás ochránila před počasím. Jako nosná konstrukce bohatě stačí tl. 200 mm nebo i méně (pokud do ní nebudete zasekávat rozvody vody a kanalizace). Jako tepelnou izolaci pak lzer z vnější strany dát zateplovací systém o mírně větší tloušťce - v ideálním případě o tl. cca 25 - 30 cm. S touto konstrukcí:
1. ušetříte náklady za cihly
2. budete stavět rychleji, protože cihly tl. 44 cm jsou široké 25 cm, pro cihly tl. 20 cm je jejich šířka 50 cm - tedy je 2x menší spotřeba cihel, malty..
3. ušetříte peníze za překlady nad okna a dveře
4. ušetříte peníze za mohutnější základy
5. stavba bude mít celkově slabší zdi a tím budou i okna vzhlednější
6. lépe se bude řešit mnoho detailů
K dispozici: Doporučuji vám udělat si v domě dostatek úložných prostor a nezapomenout na zádveří, tedy na špinavou zónu mezi exteriérem a interiérem. To jsou časté chyby těch, kteří si staví vlastní rodinný dům a do té doby bydleli v bytě, velmi často v panelovém.
Nezapomenout na řešení všech detailů - nejlépe dopředu si vše alespoň v ruce nakreslit nebo nechat nakreslit - jak udělat ppodlahu pod vstupními dveřmi, jak osadit okna (nezapomenout na parotěsnou fóliii...)
Při projektování si uvědomit, že dům musí být vzduchotěsný a pokud si jej budete nechávat postavit firmou, tak si do smlouvy dát, že bude odpovídat všem doporučeným normám a že bude mít vzduchotěsnost max. n = 0,6 při přetlaku/podtlaku 50 Pa.
Nyní k vytápění:
Osobně bych se snažil prosadit na větrání rekuperaci, tedy přihřívání větracího vzduchu odcházejícím vzduchem. Zde lze ušetřit velkou část peněz na vytápění. Pokud budete mít krb, který budete občas využívat, tak vám rekuperace pomůžče odvést teplo z obýváku do ostatních místností.

Vytápění pak záleží na vaší kapse. Pokud chcete při výstavbě šetřit, tak lze vytápět teplovzdušně, tedy spojit rekuperaci s vytápěním. Výhodou jsou úspory tepla na vytápění a úspory na investici.
Komfortnějším způsobem je rekuperaci používat pouze na větrání a vytápět klasicky teplovodně, tedy podlahovým vytápěním či radiátory.
V obou případech potřebujete nějaký zdroj tepla. Vzhledem k velikosti ztrát je možné použít tepelné čerpadlo vzduch - vzduch či vzduch - voda. To není příliš investičně náročné a přitom má slušnou účinnost. Jako další možnosti jsou kotel na pelety (vyrábí se i takový, který má viditelný oheň a lze jej dát do místnosti jako krb).
Lze použít i elektrický přímotopný kotel, který bude zapojen do soustavy. Pokud zvolíte teplovodní vytápění, tak již není takový problém v případě potřeby jeden zdroj tepla vyměnit za jiný, který bude mít aktuálně levnější provoz. U elektrického vytápění (vč. tepelného čerpadla) je potřeba si uvědomit, že budete mít dvoutarifovou sazbu, což vám zlevní i elektřinu pro domácnost.
Pokud chcete do budoucna šetřit, tak se připravte ještě takto:
udělejte si oddělené rozvody vody na užitkovou vodu a pitnou vodu. Můžete tak časem využít studni s nepitnou vodou pro splachování apod. Lze také využít dešťovou vodu.
Připravte si rozvody na využití přípravy teplé vody solárním ohřevem - a připravte se i na to, že časem bude na centrálně připravovanou vodu připojena i pračka a myčka nádobí.
Pro vlastní pohodlí a po zkušenostech s domkem kde bydlím, bych zvážil i možnost vyhřívat část přístupového chodníku teplou vodou, klidně i ohřátou solárně.

Ještě zjednodušená odpověď na váš dotaz:

Ano, TČ může být z pohledu investice neekonomické, neboť dům má malou spotřebu energie. Nelze toto však tvrdit univerzálně, neboť záleží na skutečné budoucí ceně energie. Bohužel v tomto směru nelze jednoznačně poradit. Důležité je tedy postavit dům tak, aby měl co nejnižší spotřebu tepla a pak umožnit změnu zdroje tak, aby se nejednalo o velký stavební zásah. Z tohoto důvodu např. elektrické přímotopy v každé místnosti, ač jde o investičně nejlevnější způsob vytápění, nepovažuji za vhodné. Tepelné čerpadlo, pokud to umožňuje, může zvýšit komfort bydlení tím, že v létě může sloužit jako chlazení.


Toť asi vše. Ještě se vrátím ke stavbě domu:
důležité:
dát maximální tl. tepelných izolací
dát kvalitní okna (co by měla splňovat najdete v knize OKNO - klíčová součást staveb a nebo na webu www.e-c.cz - sekce Ke stažení), případně uvažovat s jejich výměnou do 15 let, kdy budou pravděpodobně na trhu okna o několik tříd kvalitnější (očekává se souč. celého okna proti dnešnímu standardu U = 1,2 W/(m2.K) snížený na 0,2 až 0,4 W/(m2.K), tedy okna 3 až 6x lepší )
dopředu a s rozmyslem řešit všechny detaily - tedy tepelné mosty
stavbu postavit vzduchotěsnou a toto před dokončením zkontrolovat blower door testem
vytápění řešit tak, aby v případě nutnosti byla možná změna zdroje za jiné palivo



Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň
Téma:  Vytápění
tisk