Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.11 / dotaz č. 26170
Dobrý den.
Chtěli bychom stavět srubový dům mimo zástavbu (asi 500m od obce) a hledáme alternativní zdroje energie. Dům by měl být energeticky soběstačný, protože připojení k místní síti se nám zdá z dlouhodobého hlediska nevýhodné.
Předem děkujeme za informace.
Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Předpokladem pro dosažení energetické soběstačnosti domu je zejména minimalizace potřeby energie. U elektrické energie používání hospodárných energetických spotřebičů, u tepelné energie pak dokonalá tepelná izolace domu, automatická regulace vytápění a vytápění na přiměřené teploty. Zároveň maximální využívání obnovitelných zdrojů energie podle místních možností.
Požadavek na energetickou soběstačnost rodinného domu je řešitelný ale nikoliv jednoduchým způsobem. Aby byl dům obyvatelný při zachování alespoň minimálních nároků na úroveň bydlení, je nutno zajistit, při požadované soběstačnosti, energii na vytápění a elektrickou energii:
Zdroje elektrické energie
Obytný a obývaný dům bez elektrické energie je při současných požadavcích na úroveň bydlení těžko představitelný. Při trvání na požadavku na energetickou soběstačnost by pak bylo nutno zajistit samostatný energetický zdroj schopný dodávat trvale výkon cca 5-10 kW.
Jako možnost se jeví:
Výroba elektrické energie ze slunečního záření – fotovoltaika – doplněná akumulátory s dostatečnou kapacitou a s měničem. Dodávaný výkon takovéhoto zdroje by ale byl značně závislý na denním a na ročním období a jako jediný zdroj elektrické energie jej proto nelze uvažovat
Výroba elektrické energie z větru, opět doplněná akumulátory a měničem. I tento zdroj by byl značně závislý na okamžitých klimatických podmínkách a jako jediný zdroj jej proto také není možno uvažovat
Generátor se spalovacím motorem. Při trvalém provozu generátoru by byl zabezpečen požadavek na trvalý výkon. Zřejmou nevýhodou by byla výše trvalých provozních nákladů na palivo. Teplo získané chlazením motoru by bylo možno využívat k přitápění.
Kombinovaný zdroj. Základem by byl generátor se spalovacím motorem, doplněný fotovoltaickými panely, případně větrnou elektrárnou. Takováto kombinace, která by využívala obnovitelné zdroje energie, aby se snížila provozní náklady, ovšem za cenu zvýšení nákladů investičních.
Pro zajištění el. energie nelze pominout ani možnost připojení ke stávající distribuční síti a to podle podmínek uvedených v § 45 zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění, kde je uvedeno:
(2) Elektrickou přípojku nízkého napětí zřizuje na své náklady
a) v zastavěném území podle zvláštního právního předpisu4d) provozovatel distribuční soustavy,
b) mimo zastavěné území podle zvláštního právního předpisu4d), je-li její délka do 50 m včetně, provozovatel distribuční soustavy,
c) mimo zastavěné území podle zvláštního právního předpisu4d), je-li její délka nad 50 m, žadatel o připojení.

Zvláštním právním předpisem, označeným 4d, je míněn zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a o stavebním řádu (stavební zákon).

Záměr dosáhnout energetické soběstačnosti při zásobování domu el. energií se z uvedených důvodů jeví jako řešitelný pouze při vynaložení vyšších investičních nákladů a vysokých provozních nákladů. Nalezení optimálního řešení by si vyžádalo samostatný ekonomický rozbor.

Zdroje energie na vytápění
Pro dosažení soběstačnosti domu by bylo nutno pro vytápění využívat energii která je v místě spotřeby k dispozici. Touto energií by bylo v tomto případě zřejmě kusové dřevo. Pro další volbu otopné soustavy je pak rozhodující, zda bude možno pro její provoz využívat elektřinu v požadované době a v potřebném množství.
Při minimalizaci nároků na spotřebu elektřiny by bylo možno jako tepelný zdroj použít krbová kamna, případně kotel na dřevo se samotížným oběhem.
Pokud by bylo využívání elektřiny možné, bylo by i více možností pro vytápění domu, např.
- klasická otopná soustava s kotlem na dřevo a s nuceným oběhem
- podlahové topení s tepelným čerpadlem
- otopná soustava s kotlem na pelety
- tepelné čerpadlo vzduch-voda, nebo země-voda
- teplovzdušné vytápění s kotlem na dřevo, vzduchotechnickou jednotkou a s rekuperací tepla
Všechny tyto otopné systémy jsou závislé na trvalé potřebě elektřiny k jejich provozu. Pro uvažovanou energetickou soběstačnost je proto podstatné zabezpečení zdroje el. energie. Od možnosti zásobování domu el. energií se pak bude odvíjet i způsob vytápění.


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk