Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.11 / dotaz č. 26211
Dobrý den,
při zadávání hodnot stavební konstrukce v programu Hestia5 je požadován součinitel tepelné vodivosti (lambda). Já tyto konstrukce zadávám z PENB, který k domu (dřevostavbě) poskytuje firma RD Rýmařov, kde jsou všechny hodnoty uvedeny jako součinitel prostupu tepla (U). Vzhledem k tomu, že jsem laik, nevím jakým způsobem tam tyto hodnoty zadat. Jakým způsobem to lze přepočítat? Děkuji za odpověď.

S pozdravem


Vážený pane,
To jak spolu souvisí hodnota součinitele prostupu tepla U a součinitele tepelné vodivosti materiálu lambda najdete v Encyklopedii HESTIA Vivid v části 3.1 ( http://hestia.energetika.cz/encyklopedie/3.htm#3_1)
Ten přepočet je v zásadě jednoduchý, nicméně někdy je trochu komplikován tím, že do hodnoty součinitele prostupu tepla U se započítávají tepelné odpory pro přestup tepla do konstrukce a z konstrukce ven a nemusí vždy být jasné jaké hodnoty byly v tom kterém případě použity. Pokud jde o vícevrstvou konstrukci, tak tam už není možné jednoznačně určit hodnoty lambda jednotlivých vrstev z hodnoty U celé konstrukce.
Pravděpodobně snažší cesta je najít si přímo potřebné hodnoty součinitele tepelné vodivosti materiálu v nějakých tabulkách, jako např. na http://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/58-hodnoty-fyzikalnich-velicin-vybranych-stavebnich
nebo http://www.tzb-info.cz/docu/tabulky/0000/000068_katalog.html .
Určitá komplikace může být v tom, že v některých tabulkách se udávají hodnoty tepelné vodivosti v laboratorních podmínkách, zatímco praktické hodnoty v zabudovaném stavu na stavbě mohou být o něco horší (v tom odkazu na TZB-info je k tomu už přihlédnuto).
Pěkný přehled některých nových a méně obvyklých materiálů je v článku http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/tepelne-izolace-prehled-materialy-druhy-zpusoby-po/

S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk