Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.11 / dotaz č. 26255
Dobrý den,

mám problém - máme nová plastová okna a nově zateplený panelový dům. V zimním období po oknech doslova stéká zkondenzovaná vlhkost. Proběhlo u nás měření vlhkosti a zatím bez odezvy. Chtěl bych se zeptat jestli naměřené hodnoty (viz příloha) jsou v pořádku nebo je nutné více větrat nebo je snad problém v oknech? Okna jsou 5-komorová s izolačním dvojsklem k=1,1

Děkuji za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Z grafu vyplývá, že teplota ve sledovaných dnech se pohybovala v rozmezí od 20 do 22°C a relativní vlhkost vzduchu převážně mezi 50 a 60%. Zvýšení nad 60% jsou zanedbatelná a pokles ke 40% bude zřejmě souviset s vyvětráním.
Pokud jde o vlhkost v bytech, je-li do 60%, lze ji považovat za normální. Při této vlhkosti by nemělo docházet ke kondenzaci na povrchu stavebních konstrukcí. Je to dané požadavky platných a závazných stavebních norem, konkrétně ČSN 73 0540-2. Stanovuje se zde požadavek na dodržení teplotního faktoru vnitřního povrchu, což je vlastně dodržení povrchové teploty nad hodnotou rosného bodu.
To by měl doložit výrobce okna. Pokud vlhkost v bytech dosahuje vyšších hodnot, roste pravděpodobnost výskytu problému, ale krátkodobé zvýšení (např. při vaření) by se nemělo hned poruchou projevit.
S největší pravděpodobností se bude jednat o závadu okna nebo v osazení okna. Pokud po oknech již při teplotách kolem 0°C stéká voda, nejedná se patrně o příliš dobré izolační sklo (nemusí mít vykazované hodnoty) a výrobek okna jako celek (nepovedená konstrukce rámu, malá stavební hloubka rámu, např. jen 68 mm). Ug 1,1 se v současné době nepovažuje za to nejlepší a doporučují se spíše trojskla. Nízká cena okna zpravidla ukazuje na nižší kvalitu. Záleží pak rovněž na materiálu distančních rámečků, hloubku zapuštění skla do profilu atd.
Závady je nutno určitě reklamovat v záruční době. Posoudit výrobek by dokázal znalec v oboru poruch staveb. Případně je možno v zimě provést měření termokamerou, kde by se měly místa závad jasně projevit. Posudek by Vám pak sloužil k argumentaci.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk