Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.3.11 / dotaz č. 26399
dobrý den.měl bych prosím vás dotaz.může mi do baráku vzlínat voda ze studny po potrubí,když jsme tam měli asi před 40ceti lety vodárnu, kterou jsme zaslepili?studna je asi 30m vzdálená a jeníže než dům samotný,ale myslel jsem že přes sací koš,jesti by se nějak nedostala do zdi,protože je v tom místě veliká vlhkost.nebo je ještě možnost že odpad z wc který je stažený do septiku, nemá koleno, ale udělali tam machři náhrašku kolena z betonu.tvrdí,že to bylo uděláno dobře,ale za těch asi40 let už to mohlo popraskat.nevím si s tím rady.moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Vzlínání vody ze studny se zdá být velmi nepravděpodobné. Potrubí je zaslepeno, vodárna demontovaná a vzdálenost studny od domu je dost veliká.
Pravděpodobnější bude, že zvýšená vlhkost v této části domu bude souviset se septikem, pokud se nachází v blízkosti obvodové stěny. Starší septiky mohou vykazovat po čase netěsnosti.
Velmi pravděpodobnou možností je netěsnost odpadního potrubí. Bylo by tedy dobré odpadní potrubí zrevidovat a nejlépe vyměnit a zajistit potřebnou těsnost (lze provést zkoušku těsnosti).
Na zvýšení vlhkosti konstrukcí v místě bývalé vodárny může pak mít určitý vliv i prostup vlastního vodovodního potrubí základem, netěsnost šachty (je-li tam nějaká) apod.
Nezmiňujete se o stáří domu, zda mají základy (případně suterén) izolace proti zemní vlhkosti, jak je odvodněno okolí domu a kam jsou zaústěny dešťové svody nebo jsou-li vedeny pouze na terén, spádové poměry v okolí stavby atd. To jsou všechno vlivy, které se podílí na vlhkosti spodní stavby.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Energie vody
tisk