Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.11 / dotaz č. 26492
Dobry den! Prosim Vas o radu.Ake vetranie okrem okien a Aku rekuperacnu jednotku so spetnym ohrevom vzduchu zvolit ci jednu centralnu alebo viac mensich s akym vykonom a vsetko okolo toho aby boli co najmensie tepelne straty Pri polyfunkcnej budove o rozmeroch 20×60m. Prizemie svetla vyska 2,8m 5 obchodov a 7. kancelarii 7.toaliet satna sprcha kuchynka plus 1.poschodie so svetlou vyskou priestorov 2,8m 5.obchodov a 7. kancelarii 8 toaliet satna.Zprednej 20m dlhej severnej strany budova cela presklena iba vchodove dvere dvojkridlove zasuvajuce sa do stran.Z vychodnej60m dlhej strany na prizemi 18ks okien o rozmeroch 1.5×0,7m.1.posch.18ks okien o rozmeroch 2×2m otvaracie.Zo zadnej juznej strany male okna na toaletach otvaracie.Z pravej zapadnej strany tiez budova cela presklena plus zaluzie nevieme ci tam dat aj nejake vetracie okna.Strecha rovna zatial ziadne okna.Vsetky skla na budove dvoj a trojskla U=0,8-U=1,1 Dakujem!
Vážený pane,
na základě vašich informací se nedá rozhodnout jaké řešení by v tomto případě bylo optimální. Obecně lze říci, že pokud je hlavním cílem minimalizace spotřeby tepla na vytápění a minimalizace investičních nákladů, tak by asi bylo nejlepší udělat většinu oken neotvíravých a navrhnout centrální rekuperaci. Pokud si energii na vytápění platí nájemci tak se může stát, že pro investora nemusí být investice do rekuperace návratná (musí to promítnout do výše nájemného). Rekuperace může být také problematická pokud tam bude chodit příliš mnoho lidí a díky tomu bude docházet k velké výměně vzduchu skrz dveře, nebo pokud budou lidé (třeba kuřáci) nechávat otevřená okna; nevhodné chování obyvatel může výhody centrální rekuperace zcela popřít. Je tedy možné, že by se rekuperační větrání pak vyplatilo instalovat třeba jen jen do kancelářské části. Podle toho jak jste popsal rozložení oken, tak budova bude asi mít dost velké tepelné ztráty prostupem a možná dost velké letní tepelné zisky za západní strany (tam je třeba dát venkovní žaluzie, nicméně nelze zcela odstínit slunce aby tam nebylo příliš šero). Nutnost ochladit
západní část budovy by mohla zvýhodnit rekuperaci se zemním výměníkem nebo i tepelným čerpadlem/klimatizací pro tuto část budovy.
Prostě, jediná možnost jak to rozhodnout je najít dobrého a zkušeného projektanta, dát mu co nejpodrobnější zadání, zpracovat to v několika variantách a pak vybrat tu technicky a ekonomicky nejvýhodnější. V zásadě je to úloha pro Energeticko-ekonomickou optimalizaci projektu domu
(viz.http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov). Bez spočítání jednotlivých variant se to kvalifikovaně rozhodnout nedá.

S pozdravem, ing.J.Truxa


KM
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk