Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.11 / dotaz č. 26573
Dobry den, planujeme prizemni drevostavbu (cca 120m2) a radi bychom znali vas nazor na efektivni a zaroven i cenove dostupne vytapeni domu. Je mozne vyuzit rekuperace s tepelnym cerpadlem vzduch-vzchuch bez potreby dalsiho tepelneho zdroje? Prip. poradite nam i jinou variantu? Mame k dispozici elektrinu i plyn.
Dekuji
Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Rekuperace tepla při teplovzdušném vytápění může využívat cca 75-80 % tepelné energie odváděného vzduchu. Zbývajících cca 20-25 % je nutno pokrýt z dalšího tepelného zdroje. K tomuto je možno používat elektrickou energii nebo teplo z kotle např. na plyn, na kusové dřevo, pelety apod. Je možno použít i teplo dodané tepelným čerpadlem. Vhodná jsou tepelná čerpadla voda-voda, která mají při rozdílných venkovních teplotách téměř konstantní výkon. U tepelných čerpadel vzduch-voda a vzduch-vzduch je nutno vzít v úvahu nízký dosažitelný výkon tepelného čerpadla při nízkých venkovních teplotách, kdy je potřeba tepla největší.
Jako cenově dostupný způsob dalšího tepelného zdroje k tepelnému čerpadlu (míněny provozní náklady), se při současné úrovni cen jeví využívání kusového dřeva, např. v krbových kamnech, popř. s rozvodem teplého vzduchu do jednotlivých místností.
Teplovzdušné vytápění tepelným čerpadlem vzduch-vzduch tedy vyžaduje instalaci teplovzdušné jednotky s rekuperací tepla a rozvodů teplého vzduchu, instalaci systému automatického řízení a regulace a dalšího tepelného zdroje.
Variantou vytápění by bylo i tepelné čerpadlo vzduch-voda, které by ale předpokládalo instalaci podlahového vytápění, tepelných rozvodů a rovněž další tepelný zdroj.
Požadavku, aby vytápění bylo ekonomické a jeho provoz vyžadoval minimální náklady, je nutno přizpůsobit i stavební koncepci domu. Zvolit stavbu s minimálními tepelnými ztrátami, s možností pasivního využívání sluneční energie s akumulací tepla do vytypovaných stavebních částí, vyloučení možných tepelných mostů apod. S požadavkem na vlastnosti stavby je nutno seznámit projektanta, nebo použít některý z typových projektů na nízkoenergetické případně pasivní domy.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk