Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.11 / dotaz č. 26625
Dobrý den,
pronajímáme kancelářské a obchodní prostory v Brně a bylo nám sděleno, že musíme nechat zkontrolovat klimatizační zařízení. Proto se obracím na Vás s dotazem, o jakou kontrolu se přesně jedná a kdy se tyto kontroly budou provádět nebo do kdy se mají provést a jaká je cena za tuto kontrolu alespoň orientačně.

Zde je seznam klimatizačních zařízení, případně pokud by nějaký údaj chyběl, doplním.
Kanceláře 2.patro - typ CARRIER WTV HO 10 A 233
chladivo R 22
náplň 2 x 5,1 kg
chladicí výkon 18,1 kW

kanceláře 2.patro - typ CARRIER 38 AK 00 79 00
chladivo R 22
náplň 6,5 kg
chladicí výkon 16,2 kW

Kanceláře 3. patro - typ CARRIER 3 OSZ - 18 - 901B - EE
chladivo R 407 C
náplň 8,0 kg
chladicí výkon 18,9 kW

Obchod - typ TRANE CCAH 240
chladivo R 22C
náplň 2 x 10kg
chladicí výkon 2 x 30,0 kW

Snad tyto údaje postačí, případně doplním.
Předem děkuji za informaci.
Dobrý den,

odpovídám na Váš dotaz ohledně kontroly klimatizačních systémů:

Povinnost kontroly klimatizačních systémů je stanovená zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, resp. jeho novelou zákonem č. 177/2006 Sb., kde je mj. definován klimatizační systém a osoby oprávněné tuto kontrolu provádět. Prováděcím předpisem k uvedenému zákonu je vyhláška č. 277/2007 Sb, o kontrole klimatizačních systémů, která definuje způsob provedení kontroly a náležitosti zprávy o této kontrole.

Uvedený zákon definuje klimatizační systém jako soubor všech zařízení a prvků na úpravu parametrů vnitřního prostředí spojené s ohřevem, chlazením, zvlhčováním a filtrací vzduchu, které jsou součástí stavby. U klimatizačních systémů je vlastník nebo provozovatel zařízení se jmenovitým chladicím výkonem vyšším než 12 kW povinen zajistit pravidelnou kontrolu každé 4 roky. Způsob provedení kontroly a vyhodnocení výsledků stanoví prováděcí právní předpis (tj. výše uvedená vyhláška). Za klimatizační zařízení se považují taková zařízení, která mají funkci chlazení. Pravidelná kontrola klimatizačního systému zahrnuje posouzení účinnosti klimatizace a jejího výkonu v porovnání s požadavky na chlazení budovy. U vzduchotechnické jednotky bez komponent pro chlazení se kontrola podle zákona č. 406/2000 Sb. neprovádí. Zde je důležité si všimnout definice zákona, že jmenovitým chladicím výkonem klimatizačního systému se rozumí jmenovitý příkon pohonu zdroje chladu udaný výrobcem. Vámi uvedené hodnoty o jednotlivých chladících výkonech zařízení nejsou podle všeho totožné s příkony pohonů zdrojů chladu. V praxi to tedy znamená, že pokud je provozováno např. 5 chladivových venkovních jednotek pro budovu nebo její část a každá má příkon pohonu zdroje chladu např. 10 kW, tak se tyto jednotlivé příkony nesčítají a na těchto chladivových jednotkách se kontrola podle uvedených předpisů neprovádí.
Termíny četnosti pravidelných kontrol klimatizačních systémů se počítají ode dne nabytí účinnosti § 6 odst. 7 zákona č. 177/2006 Sb. (novela zákona č. 406/2000 Sb.), tj. od 01.01.2009 s termínem provádění 1x za 4 roky, tzn. první kontrola má být provedena do 1.1.2013.
V případě dalšího upřesnění k tomuto druhu kontroly bych Vám doporučil obrátit se přímo na kontrolní orgán Státní energetickou inspekci (http://www.cr-sei.cz/uzi_cz.htm) případně na Ministerstvo průmyslu a obchodu (https://www.mpo.cz/dokument1904.html).

Kontrolami zařízení s obsahem regulovaných nebo u aplikací obsahujících fluorované skleníkové plyny se zabývá zákon o ochraně ovzduší. Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, HLAVA III OCHRANA OZONOVÉ VRSTVY ZEMĚ A KLIMATICKÉHO SYSTÉMU ZEMĚ řeší ve svých ustanoveních ochranu ozonové vrstvy Země před nepříznivými účinky regulovaných látek a ochranu klimatického systému Země před nepříznivými účinky fluorovaných skleníkových plynů. Vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2037/2000 ze dne 29. června 2000 o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, v platném znění a Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 842/2006 ze dne 17. května 2006 o některých fluorovaných skleníkových plynech. V § 26 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, je mj. stanovena povinnost v tom smyslu, že provozovatel pevně instalovaného zařízení s náplní regulované látky, které se při provozu nepřepravuje, je povinen prostřednictvím certifikované osoby zajistit kontrolu těchto zařízení, zejména jejich těsnosti, nejméně a) jednou za 12 měsíců u zařízení s obsahem regulované látky nejméně 3 kg, s výjimkou hermeticky uzavřených systémů, které jsou takto označeny a obsahují méně než 6 kg regulované látky, b) jednou za 6 měsíců u zařízení s obsahem regulované látky nejméně 30 kg, c) jednou za 3 měsíce u zařízení s obsahem regulované látky nejméně 300 kg. Provozovatel zařízení obsahujícího nejméně 3 kg regulovaných látek je povinen vést evidenční knihu zařízení a uchovat ji pro účely kontroly v místě provozu zařízení po dobu 5 let. Vzhledem k Vámi uváděným typům a množství chladiv v jednotlivých klimatizačních jednotkách se podle všeho na Vás povinnosti provádět kontrolu podle zákona o ochraně ovzduší vztahuje (jedná se o jinou kontrolu než o kontrolu klimatizačních systémů podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií). Bližší informace jsou uvedeny na stránkách ministerstva životního prostředí http://www.mzp.cz/cz/dotazy_chlazeni, seznam certifikovaných osob je uveden v odkazu http://www.mzp.cz/cz/seznam_certifikovanych_osob.
Odpovídá:  Bc. Karel Kremláček* - EKIS Vladislav tisk