Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.11 / dotaz č. 26671
Je dále uvedená spotřeba tepelné energie pro přípravu teplé vovy, v družstevním domně s plynovou kotelnou, v soladu s vyhláškou č.194/2007 ?

Bytové družstvo ve vyúčtování nákladů r. 2010 uvedlo spotřebu energie 322,83 GJ na ohřev 516,13 m³ vody, t.j. 0,625 GJ/m³. Dle vyúčtování družstva se v r.2009 a 2010 zvýšila spotřeba energie pro ohřev teplé vody o 19,2% při snížení spotřeby teplé vody o 18%.
Družstvu byl zaslán dopis s upozorněním, že vyúčtování je v rozporu s vyhláškou č.194/2007 a to s § 4 odst.2, protože uvedené množství spotřebované energie pro ohřev vody je o 38,9% vyšší než nepřekročitelný limit 0,45 GJ/m³ a s §7 odst.2, protože ve vyúčtování uvedené množství spotřebované teplé vody je součtem namšřených hodnot spotřebytelských vodoměrů, dle vyhlášky se měření množství teplé vody provádí měřením na vstupu do ohřívače.
V odpovědi na zaslaný dopis předseda družstva uvedl, že pro stanovení množství tepla pro ohřev vody vychází družstvo z množství paliva spotřebovaného mimo topnou sezonu. K neplnění uvedeného limitu se nevyjádřil a uvedl, že při porovnávání limitu spotřeby energie pro ohřev vody družstvo kontroluje kritérium 0,255 GJ/m²/rok, t.j. při ploše domu 1388,58 m² 354,09 GJ a spotřeba energie je ve vymezeném pásmu. K vykazování spotřeby teplé vody uvedl: "Instalace centrálního měření teplé vody je pouze pro stanovení množství vody na ohřev. Toto množství jsme chopni zajistit s mnohem menšími náklady rozpočtem fakturované částky pomocí náměrů bytových vodoměrů". Dopis končí tvrzením: " Z uvedeného vyplývá, že podklady pro vyúčtování teplé vody jsou zpracovány v souladu s vyhláškou č.194/2007".
S tímto tvrzením nelze souhlasit, protože uvedená energie by ohřála, při 90% účinnosti plynové kotelny, uvedené množství vody na teplotu 150°C a vyhláška č.194/2007 stanoví teplotu vody na výtoku u spotřebytele 45°C až 60°C. Uvedené "úsporné" zjišťování spotřebované teplé vody je v rozporu s vyhláškou.
Vážený pane,
K uvedené oblasti Vám mohu pouze poskytnout v rámci bezplatného poradenského střediska svůj odborný názor. Rozúčtování nákladů se řídí vyhl.372/2001, ve znění pozdějších předpisů, kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele. Vaše konkrétní dotazy v této oblasti nespadají zcela mé působnosti. Pokud byste shledal v uvedené záležitosti závažné závady je možné k řešení vyhledat pomoc kontrolního orgánu tj. Státní energetické inspekce k řešení nedostatků.
Vyhláška 194/2007Sb. kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům, pak stanoví uvedená pravidla a měrné ukazatele ad., čímž provádí ustanovení zák. 406/2000Sb. o hospodaření energií.

Tepelné ztráty v rozvodu TUV (teplé vody)se u bytového domu uplatňují vždy, což je dáno prostupem tepla z rozváděného media do okolního prostředí. Tato ztráta zvyšuje někdy i velmi podstatně náklady na přípravu TUV (čímž reaguji na Vámi vypočtenou hodnotu 150°C). Výše tepelné ztráty záleží na kvalitě a provedení tepelných izolací na těchto rozvodech. Dle uvedeného předpisu vyhl. 194/2007Sb. se uvádí 2 směrná čísla na ekonomiku ohřevu teplé vody : Při přípravě TUV v budově je zde uvedeno v příloze : Měrné ukazatele spotřeby tepelné energie na přípravu teplé vody při měření nebo stanovení spotřeby tepelné energie na přípravu teplé vody 0,17 GJ/m2.rok nebo 0,30GJ/m3. První údaj je vázán na Celkovou podlahovou plochu budovy, což je údaj stanovený dle §2 p) zák. 406/2000Sb. Druhý údaj je vztažen na množství ohřáté TUV.
Tyto hodnoty jsou dle §5 vyhlášky Měrné ukazatele spotřeby tepelné energie na vytápění a na přípravu teplé vody uplatňované při užívání nových nebo při změně dokončených staveb, což nevím jestli je u Vás tento případ. Plnění těchto směrných čísel je možné, pouze a jen pokud jsou tepelné rozvody vč. stoupaček správně provedeny vč. příslušných tepelných izolací v předepsané síle.
Dle mé činnosti v oblasti energetických auditů se ve většině případů setkávám často s velmi špatným stavem tepelných rozvodů, které samozřejmě nemohou vykazovat nízké tepelné ztráty.
K Vašim údajům nemohu posoudit jak byly vyhodnoceny – nicméně vždy je potřebné porovnávat údaje, které k sobě patří a jsou měřeny a nelze pak srovnávat údaje, které měřeny nejsou a jsou stanovovány nějakým paušálním postupem. Dále technicky také není možné docílit, aby bytové vodoměry měly v součtu shodný náměr s vodoměrem u ohřevu TUV v kotelně na vstupu do zásobníku. V některých případech se množství nákladů na teplo v TUV stanovuje rozdělením celkové spotřeby paliva a celkových nákladů s použitím uvedených směrných čísel.

Jak jsem uvedl, hlavní možností ke snížení ztrát je osazení (rekonstrukce) předepsané tepelné izolace na rozvodu, event. celého rozvodu. Další možností je řízení časové cirkulace TUV po budově, event. i časové řízení jejího ohřevu v době kdy je teplá voda používána – zde by bylo potřebné dojít k nějaké dohodě s ostatními vlastníky bytů. Pokud jsou tepelné izolace v horším stavu může být toto druhé opatření velmi přínosné při poměrně malých nákladech.
Pokud byste měl zájem tyto věci projednat osobně je to možné na půdě bezplatného poradenského střediska v Liberci, Palác Syner, kancelář Hospodářské komory ČR, Rumunská 9.

Za Ekis Enviros Liberec Zdeněk Havlát

Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk