Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.11 / dotaz č. 26699
Dobrý den chtěl jsem vás poprosit o dopověd je pravdou když postavím mve do 20kw nepotřebuji licenci? Četl jsem to někde na internetu. Předem Děkuji za opověd
Dobrý den pane Fojtku,
Dovolte mi nejdříve reagovat na informace nalezené na internetu. Internet je otevřený informační zdroj a informace, zde nalezené, jsou často zastaralé nebo naopak ještě nepotvrzené.
Pokud hodláte postavit MVE, doporučoval bych Vám dobře nastudovat aktuální verzi energetického zákona a dále Vaše požadavky a záměry konzultovat s Energetickým regulačním úřadem.

Pokud s vyrobenou energií hodláte podnikat, vztahuje se na Vás

§3, odstavec 3 - ve kterém se mimo jiné praví - "Podnikat v energetických odvětvích na území ČR mohou za podmínek stanovených tímto zákonem fyzické či právnické osoby pouze na základě souhlasu, kterým je licence udělená Energetickým regulačním úřadem......." Dále tento odstavec praví "Dále se licence podle tohoto zákona neuděluje na činnost, kdy zákazník či odběratel poskytuje odebranou elektřinu, plyn nebo tepelnou energii jiné fyzické či právnické osobě prostřednictvím vlastního nebo jím provozovaného odběrného elektrického, plynového nebo tepelného zařízení, přičemž náklady na nákup elektřiny, plynu nebo tepelné energie na tyto osoby pouze rozúčtuje dohodnutým nebo určeným způsobem a nejedná se o podnikání. V případě elektrických zařízení je rozúčtování možné pouze u zařízení do napětí 52 kV včetně."

§5, odstavec 3 - popisuje co vše k udělení licence potřebujete a praví, že .... finanční předpoklady podle §5, odst. 7 není povinen prokazovat žadatel o licenci na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo žadatel o licenci na výrobu tepelné energie z obnovitelných zdrojů, pokud bude instalovaný elektrický výkon zařízení nižší než 200 kW, nebo instalovaný tepelný výkon nižší než 1 MWt.

§5, odstavci 5 - se mimo jiné dočtete, že - U výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do instalovaného výkonu výrobny 20 kWe není povinnost prokazovat odbornou způsobilost.

Doufám, že jsem vybranými odstavci ze zákona dostatečně zodpověděl Váš krátký dotaz, pokud byste měl zájem o další informace, mohu je po zpřesnění Vaší otázky podrobněji popsat. Raději bych Vám však doporučoval spojit se přímo s pracovníky Energetického regulačního úřadu a konkrétní projekt konzultovat s nimi.
S přáním hezkého dne,
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Energie vody
tisk